Kruimelpad

De geschiedenis van de EU binnen muisbereik - 26/10/2009

EU Bookshop-affiche bij de opening van de digitale bibliotheek op de boekenbeurs in Frankfurt © EC

Nieuwe online bibliotheek geeft iedereen toegang tot EU-publicaties van de voorbije 60 jaar.

Op 16 oktober heeft EU Bookshop een online bibliotheek geopend met alle documenten die de EU sinds 1952 heeft gepubliceerd - in totaal maar liefst zo'n 110 000. Met dit archief erbij telt de digitale bibliotheek nu 12 miljoen ingescande pagina's in 50 talen.

Een van de oudste documenten uit de collectie is de toespraak uit september 1952 die Jean Monnet, een van de grondleggers van de Europese integratie, uitsprak voor het orgaan dat later het Europees Parlement is geworden.

De online bibliotheek kwam er omdat er erg veel vraag is naar digitale versies van publicaties die niet meer op papier te krijgen zijn. Zes maanden nadat PDF-on-demand in 2007 van start ging, was het aantal verzoeken nog maar amper bij te houden.

EU Bookshop wordt beheerd door het Publicatiebureau dat in 2008 instond voor de uitgave van 842 nummers van het Publicatieblad, een periodiek waarin alle EU-wetgeving verschijnt, en 8 446 andere publicaties in een oplage van in totaal 46,3 miljoen exemplaren. Al deze publicaties zijn verkrijgbaar bij EU Bookshop, waar u ze gratis in PDF kunt downloaden of op papier kunt bestellen.

De nieuwe bibliotheek wordt verbonden met Europeana , dat bibliotheken en archieven uit heel Europa online samenbrengt.

Lees meer over EU Bookshop

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links