Navigációs útvonal

Mindent az EU történetéről – egy egérkattintással - 26/10/2009

Az EU Bookshop digitális könyvtárnak a frankfurti könyvvásáron tartott megnyitójára készült plakát © EB

Az EU új digitális könyvtára online hozzáférést biztosít a nagyközönség számára az utóbbi hatvan évben megjelent összes uniós kiadványhoz

Az EU Bookshop október 16-án indította útjára digitális könyvtárát, az európai intézmények által 1952 óta közzétett összes dokumentumot magában foglaló online adattárat. A digitális könyvtár tekintélyes gyűjteménnyel rendelkezik: virtuális polcain 110 000 kiadvánnyal várja a látogatókat. A digitális könyvtár tartalma, mely most bővült az archívum anyagával, nem kevesebb mint 12 millió beszkennelt oldalt számlál. A gyűjtemény nyelvi sokszínűsége sem mindennapi: 50 nyelven találhatunk benne kiadványokat.

A könyvtár egyik legrégibb dokumentuma az európai integráció egyik vezéralakjának, Jean Monnet-nak 1952 szeptemberében elhangzott, a Közgyűléshez – az Európai Parlament elődjéhez – intézett beszédét rögzíti.

A digitális könyvtár ötletét az adta, hogy számtalan olyan kérés érkezett az Európai Unióhoz, melyben az érdeklődők a dokumentumok elektronikus változatát igényelték, ha a nyomtatott példányok már elfogytak. Alig telt el hat hónap a kiadványok PDF formátumban való lekérését lehetővé tevő szolgáltatás 2007-es beindulásától, a kérések már meghaladták a szolgáltatás kapacitását.

Az EU Bookshop szolgáltatást az EU Kiadóhivatala tartja fenn. A Kiadóhivatal adja ki a Hivatalos Lapot, az EU összes jogi dokumentumát tartalmazó uniós közlönyt: ez csak 2008-ban 842 kiadványt jelentett. Ugyanebben az évben ezenkívül 8446 más dokumentumot tett közzé az intézmény, összesen 46,3 millió példányban. Valamennyi kiadvány beszerezhető az EU Bookshop honlapján, ahol a PDF-verzió ingyen letölthető, a dokumentumok egy része pedig nyomtatott változatban is megrendelhető.

Az EU Bookshop digitális könyvtárát link kapcsolja majd össze az Europeana nevű európai digitális könyvtárral, mely az európai könyvtárak és archívumok anyagához ad hozzáférést.

További információk az EU Bookshopról

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek