Διαδρομή πλοήγησης

Η ιστορία της ΕΕ με ένα κλικ - 26/10/2009

Αφίσα του Βιβλιοπωλείου της ΕΕ στα εγκαίνια της ψηφιακής βιβλιοθήκης στην έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης © EC

Η νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΕ παρέχει στο κοινό ηλεκτρονική πρόσβαση στις εκδόσεις της ΕΕ των τελευταίων εξήντα ετών.

Στις 16 Οκτωβρίου το Βιβλιοπωλείο της ΕΕ εγκαινίασε την ψηφιακή του βιβλιοθήκη, μια ηλεκτρονική συλλογή με όλα τα έγγραφα που έχει εκδώσει η ΕΕ από το 1952 και μετά, δηλαδή συνολικά 110.000 εκδόσεις. Με την προσθήκη τώρα των αρχείων, η ψηφιακή βιβλιοθήκη περιέχει τουλάχιστον 12 εκατομμύρια σαρωμένες σελίδες σε 50 γλώσσες.

Ένα από τα παλαιότερα έγγραφα της βιβλιοθήκης είναι η ομιλία που εκφώνησε τον Σεπτέμβριο του 1952 ο Ζαν Μονέ, ένας από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στη Συνέλευση που υπήρξε ο πρόδρομος του σημερινού Ευρωκοινοβουλίου.

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει την τεράστια ζήτηση για ψηφιοποίηση εξαντλημένων εκδόσεων. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη ώστε η υπηρεσία διάθεσης PDF κατά παραγγελία είχε ήδη κορεστεί μέσα σε έξι μήνες από τη δημιουργία της, το 2007.

Αρμόδια για τη διαχείριση του Βιβλιοπωλείου είναι η Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ, η οποία το 2008 μόνο εξέδωσε 842 τεύχη της Επίσημης Εφημερίδας, μιας περιοδικής έκδοσης που περιέχει όλα τα νομικά έγγραφα της ΕΕ, και 8.446 άλλες εκδόσεις από τις οποίες διέθεσε 46,3 εκατομμύρια αντίγραφα. Όλες αυτές οι εκδόσεις είναι διαθέσιμες μέσω του Βιβλιοπωλείου της ΕΕ, από το οποίο μπορούν να τηλεφορτωθούν δωρεάν αντίγραφα σε μορφή PDF ή να παραγγελθούν σε έντυπη μορφή.

Η νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη θα συνδεθεί με το σχέδιο ψηφιοποίησης Europeana, το οποίο περιλαμβάνει βιβλιοθήκες και αρχεία απ' όλη την Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες για το Βιβλιοπωλείο της ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι