Navigacijska pot

V programu Erasmus sodelovalo že 2 milijona študentov - 06/10/2009

Skupina mladih © ES

Program Erasmus je v 22 letih svojega obstoja dvema millijonima evropskim študentom omogočil študij ali opravljanje delovne prakse v podjetjih ali organizacijah v tujini.

Vas je že kdaj zamikal študij v Barceloni ali opravljanje pripravništva v Londonu? Samo v študijskem letu 2007/2008 je na študij ali poučevanje v tujino odšlo več kot 160 000 evropskih študentov in 27 000 visokošolskih učiteljev.

Matična univerza študentom priznava predmete, ki so jih opravili v tujini, zato študijski semester ali dva, ki jih študenti prebijejo v tujini, nikakor ni zapravljanje časa. Program je poleg širjenja akademskih izkušenj namenjen tudi krepitvi medkulturnega razumevanja na osebni ravni in študentom pomaga pri večji samostojnosti. Mesečna štipendija v višini okoli 250 EUR (glede na oddaljenost matične univerze) delno krije življenjske stroške bivanja študentov.

Program prav tako spodbuja izmenjavo visokošolskih učiteljev in sodelovanje med visokošolskimi zavodi v Evropi in zunaj nje. V programu trenutno sodeluje 90 % univerz EU, skupaj pa več kot 4 000 visokošolskih ustanov iz 31 držav. Ta številka se bo še povečala, ko se bosta letos v program vključili še Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija.

Štipendije Erasmus so namenjene tudi opravljanju delovne prakse v podjetjih in organizacijah v tujini. Za opravljanje delovne prakse v tujini se zanima vedno več študentov – v študijskem letu 2007/2008 jih je bilo približno 20 000.

Več o programu Erasmus DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave