Navigációs útvonal

Már több mint 2 millió hallgatót támogatott az Erasmus - 06/10/2009

Fiatalok csoportja © EB

Mintegy 22 év telt el az Erasmus létrejötte óta, és ez idő alatt a program segítségével két millió európai hallgató tanulhatott, illetve végezhetett szakmai gyakorlatot külföldön.

Barcelonában szeretne tanulni vagy az előírt szakmai gyakorlatot Londonban szeretné teljesíteni? Az Erasmus segítségével könnyen megteheti. A program csak a 2007/2008-as tanulmányi évben 160 000 európai hallgató és 27 000 oktató számára tette lehetővé, hogy külföldön tanuljon, illetve tanítson.

A felsőoktatási intézmények elismerik a más országok intézményeiben teljesített tanegységeket, így a külföldön töltött egy vagy két félév semmilyen szempontból nem számít elveszett időnek. Amellett, hogy bővíti a tanulmányi lehetőségeket, az Erasmus elősegíti, hogy a hallgatók megismerjenek más kultúrákat, és önállóbbá váljanak. A program – attól függően, hogy hol található a kedvezményezett anyaintézménye – havonta 250 euró körüli ösztöndíjjal járul hozzá a megélhetési költségek fedezéséhez.

Az Erasmus az oktatói mobilitást és a felsőoktatási intézmények közötti szélesebb körű együttműködést is ösztönzi Európa-szerte, sőt az Unión kívül is. Jelenleg 31 ország több mint 4 000 felsőoktatási intézménye – köztük az EU egyetemeinek 90%-a – vesz részt a programban. A résztvevő intézmények száma várhatóan még ebben az évben emelkedni fog, amikor Horvátország és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság is csatlakozik az Erasmushoz.

Az Erasmus-ösztöndíjak külföldi cégnél vagy szervezetnél végzett szakmai gyakorlathoz is igénybe vehetők. Egyre több hallgató él ezzel a lehetőséggel – számuk a 2007/2008-as tanulmányi évben 20 000 körül volt.

Bővebben az Erasmus programról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek