Навигационна пътека

2 милиона души са участвали в „Еразъм“ - 06/10/2009

Група млади хора © EC

Близо 22 години след старта на програмата „Еразъм“, 2 млн. европейски студенти са учили или стажували в чужбина с нейна помощ.

Мислили ли сте някога да учите в Барселона или да отидете на стаж в Лондон? Само през учебната 2007/2008 г. 160 000 европейски студенти и 27 000 преподаватели от висши учебни заведения са учили или преподавали в чужбина.

Обучението в друга държава се признава от университета, в който учат студентите по принцип, така че семестър или два в чужбина не са изгубено време. Освен обогатяване на академичните възможности, на личностно равнище програмата засилва междукултурните умения и помага на студентите да станат по-независими. Месечна стипендия от около 250 евро - в зависимост от това къде се намира университетът, в който учи получателят - помага за посрещане на разходите.

Програмата насърчава и обмена на преподаватели и сътрудничеството между органите за висше образование в Европа и извън нея. В момента в програмата участват над 4000 висши учебни заведения в 31 страни, включително 90 % от университетите в ЕС. Очаква се тази цифра да се повиши, когато Хърватия и Бившата югославска република Македония се присъединят към „Еразъм“ по-късно през тази година.

Програмата предоставя и стипендии за стажове в компании и организации в чужбина. Тази възможност привлича все повече студенти - около 20 000 през 2007/2008 г.

Още за програмата „Еразъм“ DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки