Navigacijska pot

Praznik jezikov v Evropi - 24/09/2009

Plakat ob evropskem dnevu jezikov na stavbi Evropske komisije © ES

Evropski dan jezikov je priložnost za praznovanje jezikovne pestrosti Evropske unije. V tednu pred 26. septembrom se bodo po vsej Evropi zvrstile številne prireditve.

Rdeča nit dneva jezikov je spodbujanje zanimanja za jezike in učenje tujih jezikov za odrasle in otroke. Zagotovo bo ob tej priložnosti vsakdo uspel najti prireditev zase, saj bo po Evropi organiziranih več kot 300 dogodkov.

Zvrstile se bodo resne in zabavnejše vsebine: od iger in kvizov do literarnih večerov ter okroglih miz o jezikovni politiki.

V Ljubljani se lahko 25. septembra udeležite jezikovnih potepanj v Miklošičevem parku, kjer si lahko ogledate lutkovno predstavo v nemščini ali se udeležite kratkega popotniškega tečaja poljščine. Izveste lahko tudi mnenje strokovnjaka o izzivih, ki čakajo slovenski jezik v prihodnosti, ali se preskusite v večjezični pantomimi. Drugod po Sloveniji lahko sodelujete v nagradnem natečaju mreže Europe Direct „Ena Evropa - mnogo jezikov“.

V Bruslju in Luxembourgu, glavnih sedežih Evropske komisije, bosta dogodek obeležili konferenca o zgodnjem učenju tujih jezikov s komisarjem za večjezičnost Leonardom Orbanom in predstavitev tehnoloških rešitev, ki pomagajo prevajalcem.

V Bruslju bo 25. septembra dobro poskrbljeno za otroke: dan bo poln pravljic, pesmi, jezikovnih iger in drugih aktivnosti.

Srednje šole v EU se lahko ob tej priložnosti prijavijo tudi na prevajalsko tekmovanje Juvenes Translatores. Rok za prijavo je 20. oktober, tekmovanje pa bo 24. novembra 2009.

Prireditve ob evropskem dnevu jezikov Englishfrançais – po državah

Predstavništva Evropske komisije v državah članicah – kontakt za organizatorje prireditev

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave