Navigációs útvonal

Nyelvek európai ünnepe - 24/09/2009

Épületen elhelyezett poszter a nyelvek uniós napjáról © EC

A nyelvek európai napja alkalmából az Unióban beszélt sokféle nyelvet ünnepeljük. Tájékozódjon arról, hogy szeptember 26-ig milyen eseményekre kerül sor az Ön országában!

A nyelvek európai napjának célja, hogy a gyermekek és a felnőttek számára érdekessé varázsolja a nyelveket és a nyelvtanulást. Az életkortól és az érdeklődési körtől függetlenül bárki találhat kedvére való programot a több mint 300 esemény között.

A programok a könnyedebb vetélkedőktől és kvízjátékoktól a komolyabb irodalmi estekig és a nyelvpolitikáról szóló kerekasztal-beszélgetésekig terjednek.

Budapesten az Országos Idegennyelvű Könyvtár a nyelvek európai napja alkalmából nyílt napot rendez, amelyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyit meg. Az érdeklődők többek között eszperantó témájú előadáson és a Kis herceg jelnyelvi adaptációjának bemutatásán vehetnek részt. A rendezvényen bemutatkozik a budapesti Lengyel Intézet, 20 órától pedig egy tradicionális ír és skót zenét játszó zenekar koncertezik.

Az Európai Bizottságnak otthont adó két városban, Brüsszelben és Luxemburgban többek között a korai nyelvtanulásról szerveznek konferenciát és sajtórendezvényt (szeptember 24–25), amelyen részt vesz a többnyelvűségért felelős európai biztos, Leonard Orban is.

A gyerekeket a nyelvek európai napján mesék, énekek, nyelvi játékok és egyéb tevékenységek várják.

Végezetül pedig az uniós középiskoláknak még mindig van idejük arra, hogy benevezzenek az idei Juvenes Translatores fordítóversenyre. A regisztráció határideje október 20-a, a versenyre pedig november 24-én kerül sor.

A nyelvek európai napjának alkalmából megrendezett események Englishfrançais – keresés országonként

Bizottsági irodák az uniós tagállamokban – kapcsolattartó pontok rendezvényszervezők számára

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek