Navigacijska pot

Nezainteresirani učenec pri pouku © ES

Raziskava OECD je pokazala, da učitelji niso motivirani in da porabijo 13 % svojega časa v razredu za vzdrževanje reda.

Medtem ko se poletne počitnice počasi iztekajo, se na začetek novega šolskega leta pripravljajo ne samo učenci, ampak tudi učitelji.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Englishfrançais je pred kratkim objavila rezultate raziskave Englishfrançais o poučevanju in učenju. Raziskava je bila opravljena v 23 državah, od tega v 15 državah članicah EU, med njimi tudi v Sloveniji.

Anketo je sofinancirala Evropska komisija, saj želi, da bi imeli pristojni za izobraževanje jasnejšo predstavo o tem, kako pomagati približno 6,25 milijona učiteljem v EU.

Prejšnje raziskave OECD so ocenjevale uspešnost učencev, ta pa se je osredotočila na učitelje in ravnatelje. Ugotovitve raziskave so omogočile tudi prvo mednarodno primerjavo učnega okolja in delovnih razmer učiteljev v šolah.

Trije od štirih učiteljev pogrešajo spodbude za bolj kakovostno poučevanje, neprimerno vedenje učencev v razredih pa moti pouk v treh od petih šol. Učitelji na Irskem, Portugalskem, v Španiji in Italiji so se pritožili nad pomanjkanjem sistematičnega ocenjevanja svojega dela in da ne dobijo nobenih povratnih informacij o svojem delu. Rezultati raziskave kažejo, da bi morali v izobraževalnih ustanovah ustrezno prepoznati in nagraditi delo dobrih učiteljev.

V vseh državah, v katerih je bila opravljena raziskava, so ugotovili pomanjkanje dovolj usposobljenih učiteljev. Vendar se podatki po državah precej razlikujejo: na Poljskem je šol, kjer primanjkuje učiteljev, le 12 %, medtem ko v Turčiji ta problem zadeva kar 78 % šol.

Po ugotovitvah iz raziskave bi lahko načrtovalci izobraževalne politike naredili več za podporo učiteljem in učencem, če bi se manj osredotočali na učne načrte in bolj na raven znanja.

Izobraževanje učiteljev v EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave