Navigációs útvonal

A tanári magyarázatra ügyet sem vető diák © EC

Egy új felmérés azt mutatja, hogy a tanárok hiányolják az ösztönzést, és a tanításra szánt idő 13%-át kénytelenek fegyelmezésre elvesztegetni

A nyári szünidő végének közeledtével nemcsak a diákok, hanem a tanárok is készülődnek már az új tanévre.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) Englishfrançais nemrégiben tette közzé egy, az oktatásról és tanulásról készített nemzetközi felmérés Englishfrançais eredményeit. A felmérésben 23 ország vett részt, ezek közül 15-en uniós tagállamok.

A felmérést az EU támogatta, azzal a megfontolással, hogy az útmutatóul szolgálhat az oktatásügyi hatóságok számára abban, miként lehetne segíteni az Unióban dolgozó 6,25 millió tanár munkáját.

Míg a korábbi OECD-felmérések a tanulók teljesítményét értékelték, a mostani a pedagógusokra és az iskolaigazgatókra összpontosított. Az eredmények felhasználásával a maga nemében elsőnek számító, a tanulási környezettel és a tanárok munkakörülményeivel foglalkozó nemzetközi összehasonlító elemzés készült.

A felmérés szerint a tanárok háromnegyede úgy érzi, nem ösztönzik arra, hogy jobban tanítson, a tanulók rossz viselkedése pedig az iskolák 60%-ában zavarja a tanórákat. Az írországi, portugáliai, spanyolországi és olaszországi tanárok arra panaszkodtak, hogy nem kapnak munkájukról rendszeres értékelést vagy visszajelzést. Az oktatásügyi hatóságok ebből azt szűrhetik le, hogy szükség van a kiemelkedő teljesítmények elismerésére és megjutalmazására.

A felmérésből úgy tűnik, hogy a részt vevő országok egyikében sincs elegendő szakképzett tanár. Az egyes országok adatai között azonban nagyok az eltérések: Lengyelországban ez probléma az iskolák 12%-át, Törökországban az iskolák 78%-át érinti.

A felmérés eredményei azt sugallják, hogy az oktatás megtervezésével foglalkozó szakemberek hatékonyabban tudnák támogatni a tanárokat és a tanulókat, ha a tananyag helyett inkább a tanítás eredményességére összpontosítanának.

Tanárképzés az EU-ban English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek