Navigointipolku

Opettajien työolot kaipaavat parannusta - 21/08/2009

Poika viis veisaa opetuksesta © EC

OECD:n tutkimuksen mukaan opettajien motivaatio on huono ja he joutuvat käyttämään 13 % opetusajasta järjestyksenpitoon.

Kesälomat on pidetty, ja oppilaiden lisäksi myös opettajat aloittavat uuden työvuoden.

OECD Englishfrançais julkaisi hiljattain tulokset kansainvälisestä tutkimuksesta Englishfrançais, joka käsittelee opetusta ja oppimista kouluissa. Tutkimus tehtiin 23 maassa, joista 15 oli EU-maita. Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa.

EU tuki tutkimusta toivoen sen antavan opetusviranomaisille selkeämmän kuvan siitä, miten EU:ssa työskentelevää yli kuutta miljoonaa opettajaa voidaan parhaiten tukea.

Aiemmissa OECD:n tutkimuksissa on arvioitu oppilaiden suoriutumista, mutta nyt julkaistussa tutkimuksessa keskitytään opettajiin ja rehtoreihin. Tutkimuksen tulosten avulla tehtiin ensimmäinen oppimisympäristöjen ja opettajien työolojen kansainvälinen vertailu.

Opettajista suurin osa (kolme neljästä) ei koe saavansa tukea tai kannustusta opetuksen laadun parantamiseen, ja kolmessa koulussa viidestä oppilaiden huono käytös häiritsee opetusta. Irlantilaiset, portugalilaiset, espanjalaiset ja italialaiset opettajat valittivat, että heidän työtään ei järjestelmällisesti arvioida eikä siitä anneta palautetta. Tämä osoittaa selkeästi, että opetusviranomaisten olisi kiinnitettävä huomiota opettajien työn laatuun ja annettava hyvästä opetuksesta tunnustusta.

Kaikissa tutkimukseen osallistuneissa maissa on pula pätevästä opetushenkilöstöstä. Luvut vaihtelevat kuitenkin suuresti. Puolassa opettajapulasta kärsii 12 prosenttia ja Turkisssa 78 prosenttia kouluista.

Tutkimustulokset osoittavat, että koulutussuunnittelijat voisivat tukea opettajia ja oppilaita tehokkaammin keskittymällä opetussuunnitelmien sijasta oppimistuloksiin.

Opettajankoulutus EU:ssa English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä