Navigációs útvonal

Az Unió jövője a fiatalok kezében van - 12/08/2009

Az Európai Unió lehetőséget ad a fiataloknak, hogy véleményt nyilváníthassanak és részt vállaljanak a fenntarthatóan fejlődő világ kialakításában

A tizedik ízben megrendezésre kerülő nemzetközi ifjúsági nap English alkalmából az Európai Unió (EU) emlékeztet arra, hogy a fiatalok társadalmi, gazdasági és politikai szerepvállalása alapvetően fontos a társadalmunk fenntartható fejlődéséhez.

Az Unióban 96 millió 15 és 29 év közötti fiatal él: az európai népesség közel 20%-a közülük kerül ki. Az ő igényeik kielégítésére indult a Fiatalok lendületben DeutschEnglishfrançais program. E program célkitűzései között szerepel a polgári szerepvállalás ösztönzése, a szolidaritás és a tolerancia növelése az európai fiatalok körében, valamint az, hogy felkeltsük érdeklődésüket az Európai Unió jövője iránt.

A program elő kívánja segíteni:

• az Unió határain belüli és azokon kívüli mobilitást,

• a nem iskolarendszerű, de szervezett formában zajló oktatást és a kultúrák közötti párbeszédet,

• minden fiatal beilleszkedését, függetlenül attól, milyen oktatási, társadalmi és kulturális környezettel rendelkeznek.

Az európai önkéntes szolgálat DeutschEnglishfrançais a fentiek keretében támogatja a fiatalok különféle – Unión belüli vagy kívüli – önkéntes tevékenységekben való részvételét. Az európai önkéntes szolgálat jóvoltából a 18 és 30 év közötti fiataloknak lehetőségük nyílik arra, hogy 2–12 hónapig külföldön tartózkodva közhasznú projektekben vegyenek részt. Életük meghatározó szakaszában lehet így tanulságos élményben részük.

Az elmúlt télen például nyolc lelkes fiatal érkezett az európai önkéntes szolgálat egyik projektje keretében a nyugat-franciaországi Redon városkába. A kisváros iskolái és egyesületei fogadták őket, és az Európa-hét megszervezésében segédkeztek. E külföldi tartózkodásnak köszönhetően fejleszteni tudták nyelvtudásukat és sokkal nyitottabbá váltak. Az efféle kezdeményezések kétségkívül hozzájárulnak Európa fejlődéséhez.

Bővebben az Unió ifjúsági szakpolitikáiról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek