Navigacijska pot

Skupina mladih © EC

Med mladimi je vedno višja stopnja brezposelnosti, zato je potrebna nova dolgoročna strategija

Evropska komisija je v odzivu na gospodarsko krizo predlagala spremembe mladinske politike za prihodnje desetletje. Nova strategija DeutschEnglishfrançais bo povezala različna področja politike in krepila sodelovanje med državami EU o vprašanjih mladih.

Prva generacija, ki je zrasla v miru in v Evropi brez meja, je stara med 15 in 25 let. Ta generacija ima več priložnosti, kot so jih imeli njihovi starši in stari starši. Vendar pa mladi vedno težje najdejo stalno zaposlitev. Zaradi te negotovosti ne morejo postati neodvisni in polnopravni člani družbe. Mnogi mladi Evropejci morajo sprejeti začasno zaposlitev, ker ne morejo najti stalne zaposlitve.

Poleg obstoječih ukrepov DeutschEnglishfrançais si EU prizadeva za to, da bi države EU lažje uskladile ukrepe na področju izobraževanja in zaposlovanja ter da bi se mladi bolje vključevali v družbo, na primer z aktivnim državljanstvom. Strategija zlasti poudarja pomen neformalnega izobraževanja, prostovoljnega dela in poklicnega usposabljanja pri uveljavljanju na trgu dela, zlasti za približno 15 % mladih, ki ne dokončajo šolanja.

Komisija je pozvala vlade držav članic, naj vzpostavijo stalni dialog z mladimi, ki so vedno bolj ogroženi. So bistveni za obnovo delovne sile, saj predstavljajo 20 % današnjega prebivalstva, vendar bo do leta 2050 njihov delež predvidoma padel na samo 15 %.

Za boljšo seznanjenost z novo politiko je EU objavila podrobnejše poročilo o mladih English, ki je prvi celostni prikaz stanja. Od zdaj naprej bodo taka poročila objavljena vsaka tri leta.

Februarja je bilo brezposelnih približno 17,5 % evropskih državljanov, mlajših od 25 let, v primerjavi s 14,7 % februarja 2008. Nova stopnja brezposelnosti mladih v EU je več kot dvakrat večja od skupne stopnje brezposelnosti, ki se je v istem obdobju dvignila s 6,8 % na 7,9 %.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave