Cale de navigare

Investind în tânăra generaţie - 27/04/2009

Şapte tineri, într-o fotografie de grup ©CE

Rata şomajului creşte vertiginos în rândul tinerilor, fapt care indică necesitatea elaborării unei noi strategii pe termen lung.

În cadrul strategiei europene privind contracararea crizei economice, Comisia propune o nouă abordare privind politica de tineret pentru următorul deceniu. Noua strategie DeutschEnglishfrançais are un caracter transsectorial şi urmăreşte consolidarea cooperării dintre ţările UE privind politica de tineret.

Reprezentând prima generaţie care trăieşte în pace într-o Europă fără frontiere, tinerii europeni cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani beneficiază de mai multe oportunităţi decât părinţii şi bunicii lor. Însă locurile de muncă stabile sunt din ce în ce mai greu de găsit, ceea ce înseamnă că mulţi dintre aceştia trăiesc în condiţii precare, fără a avea şansa de a deveni independenţi şi fără a se putea integra pe deplin în societate. Mulţi tineri europeni sunt nevoiţi să accepte locuri de muncă temporare, deoarece nu pot găsi posturi permanente.

Pe lângă măsurile existente DeutschEnglishfrançais, UE propune acţiuni menite să permită statelor membre să-şi coordoneze mai uşor eforturile care vizează accesul tinerilor la educaţie şi la piaţa muncii, totodată urmărind implicarea acestora în societate, de exemplu, prin acţiuni cu caracter civic. Strategia Comisiei subliniază în mod special importanţa educaţiei informale, a voluntariatului şi a formării profesionale pe piaţa locurilor de muncă, mai ales pentru tinerii care abandonează studiile (aproximativ 15%).

Comisia Europeană invită guvernele statelor membre să înlesnească un dialog periodic cu tinerii europeni, deveniţi o resursă din ce în ce mai valoroasă. Reprezentând 20% din populaţia totală, tânăra generaţie este indispensabilă pentru alimentarea forţei de muncă. Însă, în 2050, ea nu va reprezenta decât 15% din populaţie.

De asemenea, UE a publicat un raport privind tineretul european English, primul document de acest gen, cu informaţii complete şi detaliate. În viitor, astfel de rapoarte vor fi publicate din trei în trei ani.

În luna februarie a acestui an, aproximativ 17,5% din cetăţenii europeni sub 25 de ani nu aveau un loc de muncă, comparativ cu 14,7% în februarie 2008. Această nouă cifră reprezintă mai mult decât dublul ratei şomajului la nivelul UE, care, pentru aceeaşi perioadă, a crescut de la 6,8% la 7,9%.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile