Navigációs útvonal

Az ifjúság a jövő záloga - 27/04/2009

Csoportkép hét fiatalról ©EB

A munkanélküliségi ráta gyorsabban nő a fiatalok körében – helyzetük orvoslása érdekében új hosszú távú stratégiára van szükség

A Bizottság – a gazdasági válság leküzdése érdekében hozott intézkedések részeként – javaslatot terjesztett elő az elkövetkezendő évtizedre vonatkozó ifjúságpolitikai koncepciójának módosításáról. A több szakpolitikai területet érintő új stratégia DeutschEnglishfrançais nagyobb együttműködést szorgalmaz az európai uniós országok között az ifjúságügyi kérdésekben.

Szüleikhez és nagyszüleikhez képest a mai 15–25 éves európai fiatalok sokkal több lehetőséget élveznek, hiszen ők az első olyan generáció tagjai, akik már a nagyrészt határok nélküli és békés Európában nőnek fel. Egyre nehezebb viszont stabil munkahelyet találni, amelynek eredményeképpen sok fiatal bizonytalan körülmények között él, ami megakadályozza őket abban, hogy függetlenné váljanak és teljes mértékben beilleszkedjenek a társadalomba. Sok fiatal – stabil állás híján – rövid idejű munkaszerződéseket kényszerül aláírni.

A meglévő intézkedéseken DeutschEnglishfrançais túl az EU azt is elő szeretné segíteni, hogy a különböző országok könnyebben össze tudják hangolni arra vonatkozó erőfeszítéseiket, hogy minél több személy előtt nyitva álljanak az oktatás és a foglalkoztatás adta lehetőségek, illetve hogy a fiatalok aktívabbá váljanak a társadalomban, például polgári szerepvállalás révén. A stratégia nevezetesen rámutat arra, hogy a nemformális tanulásban, a szakképzésben és az önkéntes tevékenységekben való részvétel nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatalok megvessék lábukat a munkaerőpiacon – különösen igaz ez az iskolából lemorzsolódókra, akik a becslések szerint a fiatalok 15%-át teszik ki.

A Bizottság arra kéri a tagállami kormányokat, hogy folytassanak rendszeres párbeszédet a fiatalokkal, akik Európa egyre értékesebb erőforrásainak számítanak, hiszen ők jelentik az idősödő munkaerő utánpótlását. A fiatalok jelenleg a népesség 20%-át teszik ki, ugyanakkor becslések szerint 2050-re ez a szám 15%-ra csökken.

A szakpolitika megfelelőbb dokumentálása céljából az EU egy részletes jelentést English is nyilvánosságra hozott a fiatalokról, amelyben első ízben ad átfogó képet helyzetükről. A Bizottság mostantól három évente tesz közzé ilyen jelentést.

Februári adatok szerint a 25 év alatti fiatalok 17,5%-a munkanélküli, míg egy évvel ezelőtt ez a szám 14,7% volt. Ez az új arány több mint a duplája az uniós munkanélküliségi rátának (amely ugyanebben az időszakban 6,8%-ról 7,9%-ra ugrott).

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek