Sökväg

Webbforum för skolor - 13/02/2009

Lärare utvecklar skolwebbplatsen i ny riktning.

Det började som ett projekt som skulle hjälpa skolor att samarbeta via Internet. Men fyra år senare har den EU-finansierade webbplatsen blivit känd för något helt annat: Den har blivit populär som socialt nätverk för lärare.

Hittills har runt 55 000 lärare, rektorer och skolbibliotekarier från 29 länder anslutit sig till den kostnadsfria eTwinning-portalen – och antalet ökar snabbt.

”Aldrig tidigare har vi sett europeiska skolor samarbeta i så stor utsträckning”, skriver en forskare i den nyligen utkomna publikationen eTwinning – upplevelser med språk och kultur och förutspår långtgående effekter.

Portalen öppnades 2005 inom ramen för EU:s utbildningsprogram DeutschEnglishfrançais Comenius och används fortfarande i sitt ursprungliga syfte, dvs. för att hjälpa skolor att inrätta virtuella klassrum med verktyg för bland annat audio- och videokonferenser. Elever i olika länder kan anordna möten, spara sina arbeten och utbyta resurser för gemensamma projekt i en säker miljö. Drygt 5 300 projekt har hittills registrerats i portalen och är tillgängliga på 23 språk. Det finns projektkit som hjälper äldre elever att bilda låtsasföretag och yngre att skriva digitala sagor.

Men man vet aldrig vad som kommer att hända i cyberrymden: Webbplatsen har under tiden fått eget liv tack vare att allt fler lärare har upptäckt den. Två tredjedelar av portalens 55 000 aktiva medlemmar är inte registrerade i ett skolprojekt. De flesta har anslutit sig för att träffa andra lärare och utbyta idéer. Lärarna skickar över 5 000 meddelanden i månaden via webbplatsen.

Portalen drivs av Europeiska skoldatanätet English, ett partnerskap bestående av 31 europeiska utbildningsministerier. Sporrade av den stora framgången släppte webbmästarna i fjol en ny version av portalen för att driva på utvecklingen. De lade till nya verktyg (såsom bloggar och wikisidor) för att underlätta ett generellt samarbete och inte bara projekt.

Varje år hålls en tävling där man korar de bästa projekten. Bland årets finalister finns ett projekt som genomförs av fyra skolor (i Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien) och där man undersöker hur poddradio kan användas som hjälpmedel i undervisningen. Vinnarna meddelas på den årliga eTwinning-konferensen i Prag den 13–15 februari.

Läs mer om EU:s utbildningsprogram – livslångt lärande DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar