Navigacijska pot

Spletne skupnosti za šole - 13/02/2009

Učitelji so spletišču za šolske projekte dali nov pomen.

Spletišče eTwinning je bilo na začetku mišljeno le kot podpora za povezovanje šol po internetu. Po štirih letih delovanja pa je postalo precej več: priljubljen način družabnega povezovanja za učitelje.

Do zdaj se je na brezplačen portal eTwinning prijavilo približno 55 000 učiteljev, ravnateljev in knjižničarjev iz 29 držav, število pa še narašča.

„Evropske šole še nikoli niso sodelovale v tako velikem obsegu,“ je zapisano v pred kratkim izdani publikaciji eTwinning: jezikovne in kulturne dogodivščine .

Spletišče, ki je nastalo leta 2005 v okviru programa za vseživljenjsko učenje DeutschEnglishfrançais, še vedno opravlja svojo osnovno nalogo: šolam pomaga vzpostaviti virtualne učilnice z možnostmi avdio- in videokonferenc. Učenci iz različnih držav se lahko tako v varnem okolju srečujejo, sodelujejo in izmenjujejo znanje ob delu na skupnem projektu. Zaenkrat je na portalu, ki je na voljo v 23 jezikih, registriranih 5 300 projektov. Na voljo so tudi vzorčni primeri projektov, kot na primer ustanovitev podjetja ali, za mlajše otroke, izdelava digitalne pravljice.

Kot se pogosto zgodi v virtualnem svetu, je spletišče zaživelo tudi na čisto nov način, saj so ga učitelji vzeli za svojega. Od 55 000 aktivnih članov spletišča jih dve tretjini ni povezanih z nobenim šolskim projektom. Večina se jih je prijavila na portal, da bi spoznali učitelje iz drugih držav in izmenjali ideje. Vsak mesec učitelji na strani objavijo več kot 5 000 sporočil.

Za portal skrbi organizacija European Schoolnet English, ki je nastala s sodelovanjem 31 evropskih ministrstev za šolstvo. Skrbniki strani, navdušeni nad uspehom spletišča, so lani pripravili novo različico portala, da bi tako še spodbudili povezovanje učiteljev. Na njem so zdaj nova orodja (denimo spletniki in strani wiki), namenjena splošnemu sodelovanju, ne samo posameznim projektom.

Portal vsako leto organizira natečaj za najboljše projekte. Med letošnjimi finalisti je tudi projekt štirih šol iz Združenega kraljestva, Francije, Španije in Italije, v katerem so raziskovali uporabo zvočnih datotek (podcast) pri učenju. Zmagovalce bodo razglasili na vsakoletni konferenci eTwinning, ki bo potekala med 13. in 15. februarjem v Pragi.

Več o programih vseživljenjskega učenja EU DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave