Cale de navigare

O comunitate virtuală pentru şcoli - 13/02/2009

Profesorii deschid noi drumuri pentru site-ul educaţional.

Totul a început cu un proiect destinat să faciliteze colaborare dintre şcoli, pe internet. Patru ani mai târziu, site-ul sponsorizat de UE este însă faimos şi pentru altceva: a devenit un site de socializare popular în rândul profesorilor.

Până în prezent, aproximativ 55 000 de profesori, directori de şcoli şi bibliotecari, din 29 de ţări, s-au înscris gratuit pe portalul eTwinning - iar cifrele cresc cu repeziciune.

„Nu am fost nicicând martorii unei cooperări la scară atât de mare între şcolile europene”, scria de curând un profesor universitar în publicaţia eTwinning - Aventuri pe tărâmul limbii şi culturii , prezicând efectele multiple, pe termen lung, ale acestei colaborări.

Lansat în 2005 în cadrul programului educaţional DeutschEnglishfrançais european Comenius, acest serviciu on-line continuă să-şi îndeplinească funcţia pentru care a fost creat: să permită şcolilor să creeze clase virtuale, dotate cu instrumente precum conferinţele audio sau video. Elevii din ţări diferite pot organiza reuniuni, îşi pot depozita lucrările şi schimba resursele legate de proiectele comune, într-un mediu securizat. În prezent, peste 5 300 de proiecte sunt înregistrate pe portalul disponibil în 23 de limbi. Seturile de instrumente disponibile pentru proiecte pot fi folosite, de exemplu, pentru a crea o întreprindere imaginară sau, în cazul copiilor mai mici, o poveste digitală.

Şi, cum se întâmplă adesea în spaţiul virtual, site-ul a prins viaţă pe măsură ce a fost descoperit de tot mai mulţi profesori. Din cei 55 000 de membri activi, două treimi nu sunt înregistraţi în cadrul unui proiect şcolar. Majoritatea lor se înscriu de fapt pentru a întâlni alţi profesori şi a împărtăşi idei. Profesorii postează pe site peste 5 000 de mesaje pe lună.

Portalul este gestionat de European Schoolnet English, un parteneriat între 31 de ministere ale educaţiei din Europa. Încântaţi de succesul site-ului, administratorii săi au lansat anul trecut o nouă versiune a portalului, pentru a încuraja tendinţele existente. În prezent, conţine noi instrumente (precum blogurile şi spaţiile wiki), care sunt puse la dispoziţia proiectelor şi a iniţiativelor de colaborare, în general.

Anual, se organizează un concurs pentru a identifica cele mai bune proiecte. Printre finalistele de anul acesta se numără un proiect iniţiat de patru şcoli (din Regatul Unit, Franţa, Spania şi Italia) care explorează posibilitatea utilizării podcasturilor ca instrumente de învăţare. Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul conferinţei anuale eTwinning, care se va desfăşura la Praga, în perioada 13-15 februarie.

Informaţii suplimentare despre Programele educaţionale ale UE - învăţarea de-a lungul vieţii DeutschEnglishfrançais.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile