Kruimelpad

Online scholennetwerk bloeit - 13/02/2009

Leerkrachten geven onderwijswebsite nieuwe richting.

Het begon als een project om scholen te laten samenwerken via internet. Vier jaar later heeft de EU-website zich ontwikkeld tot een populaire netwerksite voor leerkrachten.

Inmiddels hebben al zo'n 55.000 leerkrachten, schoolmanagers en schoolbibliothecarissen uit 29 landen zich ingeschreven bij de gratis eTwinning portal, en dit aantal stijgt snel.

"Nooit eerder hebben scholen in Europa op zo'n massale schaal samengewerkt," schreef een onderzoeker over de verstrekkende gevolgen van het project in de recente publicatie eTwinning – Avonturen in taal en cultuur .

Dankzij deze onlinedienst, die in 2005 van start is gegaan als onderdeel van het onderwijsprogramma DeutschEnglishfrançais Comenius, kunnen scholen virtuele klaslokalen creëren met behulp van o.a. apparatuur voor audio- en videoconferentie. Leerlingen in verschillende landen kunnen zo in een veilige omgeving bijeenkomsten organiseren, werk opslaan en bronnen uitwisselen voor gezamenlijke projecten. Meer dan 5.300 projecten zijn al geregistreerd op de portal, die beschikbaar is in 23 talen. Er zijn kits voor projecten, zoals het opzetten van een fictief bedrijf of het produceren van een digitaal sprookje.

Maar, zoals wel vaker het geval is in cyberspace, is de website een eigen leven gaan leiden. Steeds meer leerkrachten ontdekken de site. Van de 55.000 actieve leden is twee derde niet ingeschreven bij een project. De meesten hebben zich ingeschreven om andere leerkrachten te leren kennen en ideeën uit te wisselen. De leerkrachten posten ruim 5.000 berichten per maand.

De portal wordt onderhouden door European Schoolnet English, een partnerschap van 31 Europese ministeries die zich met onderwijs bezighouden. Uit enthousiasme voor het nieuwe succes hebben de webmasters vorig jaar een nieuwe versie gelanceerd, om de nieuwe trend een impuls te geven. Er zijn nieuwe tools beschikbaar (zoals blogs en wiki's) voor samenwerking in het algemeen, niet alleen voor projecten.

Er is een jaarlijkse wedstrijd voor de beste projecten. Bij de finalisten van dit jaar zit een project van vier scholen (in het VK, Frankrijk, Spanje en Italië) dat de mogelijkheden van podcasts als leermiddel onderzoekt. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse eTwinningconferentie op 13-15 februari in Praag.

Meer over de onderwijsprogramma's van de EU - een leven lang leren DeutschEnglishfrançais.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links