Navigációs útvonal

Iskolák közötti kapcsolatépítés a világhálón - 13/02/2009

A tanárok közösségi hálózatépítő tevékenysége új irányt szab a testvériskolai program keretében létrehozott uniós webhely fejlődésének.

Az Európai Unió négy évvel ezelőtt eTwinning néven programot indított és portált hozott létre az iskolák közötti online együttműködés elősegítése érdekében. Napjainkra az uniós finanszírozású webhely a közösségi hálózatépítést folytató tanárok körében is rendkívüli népszerűségnek örvend.

Az eddigiek folyamán 29 országból hozzávetőleg 55 000 tanár, osztályfőnök és iskolakönyvtáros regisztráltatta magát az ingyenes hozzáférést biztosító eTwinning portálon , és ez a szám percről percre tovább növekszik.

„Ilyen széles körű összeurópai iskolai együttműködéssel még soha korábban nem találkozhattunk” – írja az előszóban a közelmúltban megjelent, eTwinning: Kalandozás a nyelv és a kultúra világában című kiadvány egyik szerzője, aki szerint rendkívüli hatású jelenségről van szó.

Az uniós Comenius oktatási program DeutschEnglishfrançais keretében 2005-ben indított online szolgáltatás továbbra is betölti eredeti funkcióját – lehetővé teszi az iskolák számára, hogy virtuális osztálytermet kialakítva audio- és videokonferenciákat tartsanak egymással. A különböző országokban tanuló diákok biztonságos online környezetben beszélhetik meg egymással a közös projektekkel kapcsolatos kérdéseket, de a virtuális tér az anyagok tárolására és a felhasznált eszközök, források megosztására is lehetőséget ad. A 23 nyelven elérhető portálon eddig több mint 5300 projektet regisztráltak. A webhely számos projektmintát közread. Példaként említhető a diákokat a vállalatindítás legfontosabb lépéseivel megismertető projekt, illetve az a kezdeményezés, melynek keretében a 4–12 évesek megalkothatják kedvenc gyermekmeséjük digitális változatát.

Mint ahogy az a virtuális térben gyakran megtörténik, a portál önálló életre kelt: egyre több tanár fedezte fel és kedvelte meg a webhelyet, melynek szerepköre ezzel párhuzamosan tovább bővült. A portál 55 000 aktív tagjának csupán egyharmadát teszik ki az iskolai projekteken dolgozó regisztrált diákok és pedagógusok. A legtöbben azért iratkoztak fel a webhely szolgáltatásaira, hogy kapcsolatot építhessenek ki és gondolatot cserélhessenek más országban dolgozó kollégáikkal. A tanárok havonta több mint 5000 bejegyzésben osztják meg nézeteiket másokkal.

A webhelyet a 31 európai oktatási minisztérium együttműködésén alapuló Európai Iskolahálózat English működteti. A sikereken felbuzdulva a portál gazdái tavaly új verziót indítottak útnak, melynek célja, hogy az egyre népesebb eTwinning közösség további tagokkal bővüljön. Ennek érdekében olyan új eszközöket (pl. blogok és wikik) bocsát a felhasználók rendelkezésére, melyek nemcsak a projektekkel kapcsolatos közös munkát, hanem az együttműködés általánosabb formáinak térnyerését is segítik.

A legjobb projektek kiválasztása céljából a program gazdái minden évben versenyt hirdetnek. Az idei megmérettetésen döntőbe került projektek közül az egyik a podcasting technológia oktatásban történő felhasználásának lehetőségeit kutatja. A projektben egy brit, egy francia, egy spanyol és egy olasz iskola vett részt. A nyertesek kihirdetésére minden évben megrendezésre kerülő eTwinning konferencián kerül sor, melynek idén február 13–15. között Prága ad otthont.

További információk az Uniós oktatási programok – egész életen át tartó tanulás DeutschEnglishfrançais témájában.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek