Navigointipolku

eTwinning kehittää luovuutta ja innovointia kouluissa - 13/02/2009

Yhä useammassa EU-koulussa tehdään yhteistyötä muiden eurooppalaisten koulujen kanssa eTwinning-sivuston kautta.

eTwinning käynnistettiin vuonna 2005 EU:n aloitteena, jolla rohkaistaan kouluja yhteistyöhön internetin välityksellä. Neljässä vuodessa siitä on tullut suosittu sosiaalisen verkostoitumisen ja yhteydenpidon väline hankkeeseen osallistuville opettajille.

Maksuttomaan eTwinning-palveluun on rekisteröitynyt jo lähes 55 000 opettajaa, rehtoria ja koulukirjastonhoitajaa 29 maasta, ja palvelun suosio kasvaa nopeasti.

”Eurooppalaiset koulut eivät ole koskaan aikaisemmin tehneet yhteistyötä näin laajassa mittakaavassa”, toteaa kielitieteen professori Piet Van de Craen hiljattain ilmestyneessä eTwinning-julkaisussa ”Adventures in language and culture” . Hän ennustaa kehityksellä olevan kauaskantoisia vaikutuksia.

eTwinning on tärkeä osa EU:n Comenius-koulutusohjelmaa DeutschEnglishfrançais. Verkkopalvelu tarjoaa kouluille mahdollisuuden perustaa virtuaaliluokkia, joissa opetusvälineenä käytetään mm. videokokouksia ja internetkeskusteluja. eTwinning-yhteisössä koululaiset ja opettajat voivat pitää kokouksia, tallentaa koulutehtäviä ja jakaa voimavaroja yhteishankkeissa. Palvelu takaa kouluille turvallisen työ- ja tietoympäristön. Palveluun on rekisteröity yli 5 300 hanketta, jotka ovat saatavilla 23 kielellä. Koulujen saatavilla on verkkotyökaluja erilaisia hankkeita varten. Yläasteen oppilaat voivat esimerkiksi harjoitella yrityksen perustamista ja ala-astelaiset satujen kirjoittamista ja työstämistä verkossa.

Verkkosivustoille tyypilliseen tapaan myös eTwinning on alkanut elää omaa elämäänsä, kun yhä useammat opettajat ovat liittyneet palvelun käyttäjiksi. 55 000:sta palvelun käyttäjästä kaksi kolmasosaa on rekisteröitynyt verkkoon ilman koulun yhteistyöhanketta. Useimmat haluavat pitää yhteyttä muihin opettajiin ja vaihtaa ideoita. Opettajat jättävät verkkoon yli 5 000 viestiä joka kuukausi.

eTwinning-sivustoa hoitaa eurooppalainen kouluverkko English (European Schoolnet), joka on 31 Euroopan maan opetusministeriöiden yhteistyöverkko. Menestyksen innoittamana sivuston ylläpitäjät avasivat viime vuonna eTwinning-sivuston uuden version, jolla pyritään edistämään verkon uusia käyttötapoja. Sivustolla on nyt uusia työkaluja ja osioita, kuten blogeja ja wiki-sivustoja. Kouluhankkeiden lisäksi ne on tarkoitettu sujuvoittamaan eTwinning-palvelun käyttäjien yhteydenpitoa.

Vuosittain järjestettävässä kilpailussa valitaan parhaat eTwinning-hankkeet. Tämän vuoden finalisteihin kuuluu neljän koulun yhteishanke, jossa tutkitaan podcast-lähetysten käyttöä opetuksessa. Tähän hankkeeseen osallistuneet koulut ovat Britanniasta, Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta. Palkinnot jaetaan Prahassa 13.–15. helmikuuta pidettävässä vuosittaisessa eTwinning-konferenssissa.

Lisätietoa EU:n elinikäisen oppimisen ohjelmasta DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä