Sti

Cybersamfund for skoler - 13/02/2009

Lærere går nye veje med websted for skolesamarbejde.

Det begyndte som et projekt, der skulle hjælpe skolerne med at samarbejde på nettet. Men efter fire år har det EU-støttede websted endnu mere at være stolt af: Det er blevet et populært socialt netværk for lærere.

Indtil nu har omkring 55 000 lærere, rektorer og skolebibliotekarer fra 29 lande registreret sig på den gratis eTwinningportal – og tallet stiger hastigt.

"Vi har aldrig før set de europæiske skoler arbejde sammen i sådan et omfang," skrev en akademiker og forudså langtrækkende virkninger for nylig i eTwinning – Eventyr i sprog og kultur .

Nettjenesten blev lanceret i 2005 som led i EU's uddannelsesprogram DeutschEnglishfrançais Comenius og er stadig tro mod det oprindelige koncept – at sætte skoler i stand til at åbne virtuelle klasseværelser, hvor der kan holdes audio- og videokonferencer. Elever fra forskellige lande kan holde møder, gemme deres arbejde og udveksle idéer om fælles projekter i et sikkert miljø. Over 5 300 projekter er nu registreret på portalen, der findes på de 23 EU-sprog. Der er værktøjskasser, som gør det muligt at oprette en virksomhed – på papiret – og mindre børn kan skabe et digitalt eventyr.

Men som det ofte går i cyberspace, har webstedet fået eget liv, i takt med at stadig flere lærere har opdaget det. To tredjedele af de 55 000 aktive medlemmer deltager ikke i et registreret skoleprojekt. De fleste har registreret sig for at møde andre undervisere og udveksle idéer. Hver måned slår lærere over 5 000 meddelelser op på webstedet.

Portalen køres af Det Europæiske Skolenetværk English, som er et partnerskab mellem 31 europæiske undervisningsministerier. Webmasterne er begejstrede over succesen og lancerede sidste år en ny toptunet version af portalen. Den indeholder nye redskaber (som blogs og wikier), der er skabt til dagligt samarbejde, ikke kun projekter.

Der afholdes hvert år en konkurrence for de bedste projekter. Blandt finalisterne i år indgår et projekt fra fire skoler (i Storbritannien, Frankrig, Spanien og Italien), der undersøger brugen af podcasts som uddannelsesredskaber. Vinderne bliver bekendtgjort på den årlige eTwinningkonference i Prag den 13.-15. februar.

Mere om EU's uddannelsesprogrammer – livslang læring DeutschEnglishfrançais .

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links