Навигационна пътека

Киберобщност за училища - 13/02/2009

Учители дават нова посока на образователен уебсайт.

В началото това е проект за подпомагане на сътрудничеството по интернет между училищата. Четири години по-късно, финансираният от ЕС уебсайт придобива нова слава: той се е превърнал в популярен сайт за социални контакти за учителите.

Досега около 55 000 учители, директори и училищни библиотекари от 29 страни са се регистрирали в безплатния портал eTwinning, като броят им бързо нараства.

„Никога преди европейските училища не са си сътрудничили в такъв мащаб“, писа наскоро учен, предричайки широкообхватни последици, в публикацията „eTwinning – приключения в езика и културата“ .

Стартирала през 2005 г. в рамките на образователната програма на ЕС DeutschEnglishfrançais „Коменски“, онлайн услугата все още изпълнява и първоначалните си цели – позволява на училищата да създават виртуални класни стаи, оборудвани например с техника за аудио- и видеоконферентна връзка. Учащи в различни страни могат да провеждат в условия на сигурност срещи, да съхраняват свои работи и да обменят ресурси по съвместни проекти. Повече от 5300 проекта са регистрирани в момента в портала, достъпен на 23 езика. Достъпни са комплекти за проекти като например създаване на виртуални компании, а за по-малките деца - създаване на дигитална приказка.

Но както често се случва в киберпространството, уебсайтът заживява свой собствен живот, след като все повече и повече учители го откриват. От 55 000 активни членове две трети не са регистрирани по училищен проект. Повечето са се регистрирали, за да се срещат с други специалисти в областта на образованието и да обменят идеи. Всеки месец учители публикуват над 5000 съобщения на сайта.

Порталът се ръководи от European Schoolnet English - европейска училищна мрежа, в която си партнират 31 министерства на образованието. Впечатлени от успеха, миналата година уебмастърите създадоха нова версия на портала, за да стимулират тази тенденция. В нея има нови инструменти (като блогове и уикита), насочени към сътрудничество изобщо, а не само към проекти.

Всяка година се провежда конкурс за най-добър проект. Сред тазгодишните финалисти е проект на четири училища (във Великобритания, Франция, Испания и Италия), изследващ използването на подкастове в образованието. Победителите ще бъдат обявени на ежегодната eTwinning конференция в Прага на 13-15 февруари.

Повече за образователните програми на ЕС - обучение през целия живот DeutschEnglishfrançais .

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки