Sökväg

Säkrare Internet för barn och ungdomar - 10/02/2009

EU har förhandlat fram ett avtal med 17 nätmötesplatser som ska göra Internet säkrare.

Sjutton ledande webbplatser har gått med på att förbättra säkerheten för att skydda unga människor från att aningslöst röja sina personuppgifter och utsätta sig för risker. Det handlar bl.a. om Facebook, MySpace, YouTube, den franska videowebbplatsen Dailymotion och Habbo Hotel, en populär virtuell värld för barn.

Nätmötesplatser har blivit allt populärare i Europa – under det senaste året har antalet besökare ökat med 35 %. Antalet regelbundna besökare är ungefär 42 miljoner och väntas mer än fördubblas fram till 2012.

Nätmötesplatserna vill få besökarna att känna sig som om de är bland nära vänner, när det i själva verket kan vara miljoner människor som läser om dem. De är som digitala varuhus med personuppgifter, och risken för att besökarna ska bli trakasserade eller kontaktade av sexförbrytare ökar.

De är också en guldgruva för nätannonsörer, eftersom användarna lämnar ut personliga uppgifter. Användarna kan sedan få personlig reklam för varor och tjänster som man tror att de gillar.

I ett avtal som skrevs under i samband med temadagen Safer Internet Day DeutschEnglishfrançais enades de 17 företagen om att

  • användare ska kunna rapportera missbruk med ett enda klick,
  • standardinställningen för nätprofiler och kontaktlistor ska vara ”privat” för användare under 18 år,
  • personliga profiler för användare under 18 år inte ska vara sökbara,
  • alternativen för att skydda uppgifter alltid är tydliga, så att användarna vet vem som kan läsa vad de skriver – bara deras vänner eller vem som helst.

 

Företagen lovade att försöka införa åtgärderna i avtalet senast i april 2009. I vissa fall har man redan infört en del säkerhetsåtgärder, eftersom mötesplatserna försöker skydda sig själva mot åtal för integritetsbrott och brottslig verksamhet. MySpace har t.ex. stängt av 90 000 sexförbrytare från sin webbplats de senaste två åren.

Viviane Reding, EU:s kommissionär för informationssamhället och medierna, kallar avtalet ett viktigt steg för att göra nätmötesplatserna säkrare för barn.

Kommissionen har också inlett en kampanj mot nätmobbning – trakasserier på nätet eller via mobilen. Det här är ett växande problem och handlar i de flesta fall om hotfulla eller kränkande textmeddelanden, foton eller videoklipp.

Som ett led i kampanjen visar olika tv-kanaler runtom i Europa ett videoklipp om en ung flicka som blir måltavla för nätmobbare.

Mer om EU:s program för säkrare Internet English.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar