Kruimelpad

Veiliger surfen voor kinderen - 10/02/2009

EU maakt afspraken over veiliger surfen met 17 sociale netwerksites.

Zeventien grote sociale netwerksites gaan jongeren die door onwetendheid hun privacy en veiligheid in gevaar brengen, beter beschermen. Het gaat onder meer om Facebook, MySpace, YouTube, de Franse videowebsite Dailymotion en Habbo Hotel, de populaire virtuele wereld voor kinderen.

De populariteit van sociale netwerken op internet is in Europa het afgelopen jaar met 35% gegroeid. Ongeveer 42 miljoen mensen maken er al regelmatig gebruik van, een aantal dat tegen 2012 naar verwachting zelfs dubbel zo groot zal zijn.

Sociale netwerksites willen hun gebruikers laten geloven dat zij onder vrienden zijn, terwijl er in feite miljoenen mensen kunnen meelezen. Doordat op dergelijke sites zoveel persoonlijke informatie wordt opgeslagen is de kans groot dat een gebruiker wordt bestookt met berichten of door mensen wordt benaderd die op seks uit zijn.

Het zijn ook ware goudmijnen voor online-adverteerders, omdat de gebruikers zoveel informatie over zichzelf geven dat adverteerders voor hen interessante producten en diensten kunnen aanbieden.

Op Safer Internet Day DeutschEnglishfrançais is met de 17 sociale netwerksites een akkoord gesloten om ervoor te zorgen dat:

  • gebruikers met één enkele muisklik aangifte van misbruik kunnen doen
  • het online-profiel en de lijst met contacten voor gebruikers onder de 18 standaard op "privé" staat
  • de privéprofielen van gebruikers onder de 18 niet meer doorzoekbaar zijn
  • de privacy-instellingen duidelijker worden vermeld, zodat het voor de gebruikers duidelijker is wie hun bijdragen kunnen zien, alleen hun vrienden of de hele wereld.

 

De betrokken bedrijven hebben beloofd dat zij al in april 2009 een fikse stap in de goede richting zullen hebben gedaan. Sommige hadden al maatregelen genomen omdat zij zich probeerden in te dekken tegen beschuldigingen van privacyschending en illegale activiteiten. Zo heeft MySpace in de afgelopen twee jaar al 90 000 zedendelinquenten offline gehaald.

Viviane Reding, eurocommissaris voor informatiemaatschappij en media, noemde het akkoord een "belangrijke stap" om sociale netwerken veiliger voor kinderen te maken.

De Commissie is ook gestart met een campagne tegen cyberpesten, het pesten via internet en mobiele telefoon, dat snel in opmars is. Meestal gaat het om het versturen van kwaadaardige tekstberichten of het posten van foto's of video's die anderen in verlegenheid brengen.

Als onderdeel van de campagne wordt via openbare en particuliere tv-zenders een tv-spot uitgezonden over een meisje dat het mikpunt van cyberpesten wordt.

Meer over het Safer Internet-programma van de EU English.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links