Navigointipolku

Internet turvallisemmaksi lapsille - 10/02/2009

EU sopi nettiturvallisuussäännöistä 17 verkkoyhteisöpalvelun kanssa.

Seitsemäntoista johtavaa verkkoyhteisöpalvelua on sopinut toimista, joilla varjellaan nuorten yksityisyyttä ja turvallisuutta. Euroopan laajuisen sopimuksen ovat allekirjoittaneet mm. Facebook, MySpace, YouTube ja lasten suosimaa Habbo Hotel -virtuaalimaailmaa pyörittävä Sulake.

Verkkoyhteisöjen käyttö lisääntyi viime vuonna Euroopassa 35 prosenttia. Palveluilla on jo noin 42 miljoonaa säännöllistä käyttäjää, ja määrän uskotaan yli kaksinkertaistuvan vuoteen 2012 mennessä.

Verkkoyhteisösivustot antavat käyttäjilleen helposti vaikutelman, että he juttelevat ystävien kesken, kun tosiasiassa miljoonat ihmiset saattavat päästä käsiksi heidän yksityisiin tietoihinsa. Palvelujen käyttöön liittyy siis riski joutua kiusauksen tai seksuaalisen ahdistelun kohteeksi.

Palvelut ovat myös verkkomainostajien kultakaivos: kun käyttäjät laittavat nettiin tietoa itsestään, heihin on helppo kohdentaa mainontaa heitä kiinnostavista tuotteista ja palveluista.

Safer Internet Day DeutschEnglishfrançais -teemapäivänä allekirjoitetussa sopimuksessa yritykset sitoutuivat varmistamaan, että

  • käyttäjät voivat yhdellä klikkauksella ilmoittaa epäasiallisesta käytöksestä
  • alaikäisten käyttäjien verkkoprofiilit ja yhteystietolistat asetetaan palveluissa oletusarvoisesti salaisiksi
  • alaikäisten käyttäjien profiilit eivät näy hakupalveluissa
  • tietojen julkisuutta koskevat käyttöasetukset ovat koko ajan selkeästi näkyvillä ja saatavilla, jotta käyttäjä voi helposti päätellä, näkyvätkö hänen tietonsa ja viestinsä koko maailmalle vai vain rajatulle kaveripiirille.

 

Verkkoyhteisöjen ylläpitäjät lupasivat ryhtyä sopimuksen edellyttämiin toimiin pikaisesti, niin että suurin osa muutoksista olisi tehty huhtikuuhun 2009 mennessä. Jotkin verkostopalvelut ovat jo ryhtyneet toimiin torjuakseen syytöksiä yksityisyyden suojan rikkomisesta ja laittomasta toiminnasta. Esimerkiksi MySpace-palvelu on kahden viime vuoden aikana poistanut sivuiltaan 90 000 seksuaalirikoksista tuomittua.

EU:n tietoyhteiskunta- ja mediakomissaari Viviane Reding pitää sopimusta tärkeänä edistysaskeleena pyrkimyksissä turvata lasten liikkuminen verkkoyhteisöissä.

Komissio on käynnistänyt myös kampanjan netissä tai matkapuhelimella tapahtuvaa kiusaamista vastaan. Kiusaamista ovat esimerkiksi häiritsevät tekstiviestit ja loukkaavien kuvien tai videoiden levittäminen verkossa.

Kampanjan yhteydessä eurooppalaisilla tv-kanavilla esitetään videota tytöstä, jota verkkokiusaajat ahdistelevat. Video on saatavilla myös Suomen tietoturvapäivän kampanjasivuilta.

Lisätietoa EU:n Turvallisempi internet -ohjelmasta English.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä