Διαδρομή πλοήγησης

Ασφαλέστερο Διαδίκτυο για τα παιδιά - 10/02/2009

Δεκαεφτά εταιρείες συμφωνούν για ασφαλέστερο Διαδίκτυο.

Δεκαεφτά μεγάλες εταιρείες συμφώνησαν να λάβουν μέτρα προστασίας, ώστε οι νέοι να μην θέτουν άθελά τους σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή και την ασφάλειά τους. Πρόκειται για τις εταιρείες Facebook, MySpace, YouTube, the French video website Dailymotion and Habbo Hotel, που αποτελούν τον δημοφιλή εικονικό κόσμο των παιδιών.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση των κοινωνικών δικτύων στην Ευρώπη αυξήθηκε πάνω από 35%. Οι τακτικοί χρήστες προσεγγίζουν τα 42 εκατομμύρια, αριθμός που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2012.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνουν τους χρήστες να νιώθουν ότι βρίσκονται ανάμεσα σε στενούς φίλους, ενώ στην πραγματικότητα εκατομμύρια άτομα έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους στοιχεία. Οι ψηφιακές αυτές αποθήκες προσωπικών δεδομένων αυξάνουν τον κίνδυνο παρενόχλησης των χρηστών μέσω μηνυμάτων ή προσέγγισής τους από κακοποιά στοιχεία.

Αποτελούν επίσης χρυσορυχείο για τους διαδικτυακούς διαφημιστές, δεδομένου ότι οι χρήστες δημοσιοποιούν προσωπικά στοιχεία και στη συνέχεια βομβαρδίζονται με προϊόντα και υπηρεσίες που υποτίθεται ότι ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις τους.

Με συμφωνία που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια τελετής για την Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου DeutschEnglishfrançais , οι 17 εταιρείες συμφώνησαν να διασφαλίσουν τα εξής:

  • οι χρήστες θα μπορούν να καταγγέλλουν τυχόν ανάρμοστη συμπεριφορά με ένα απλό κλικ
  • οι αυτόματες ρυθμίσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας των χρηστών Διαδικτύου κάτω των 18 ετών θα χαρακτηρίζονται ως «προσωπικά δεδομένα»
  • τα προσωπικά στοιχεία χρηστών κάτω των 18 ετών δεν θα μπορούν να αποτελούν αντικείμενο αναζήτησης
  • οι δυνατότητες προστασίας των προσωπικών στοιχείων θα είναι εμφανέστερες, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να αποφασίζουν εάν μόνο οι φίλοι τους ή ολόκληρη η υφήλιος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά στο Διαδίκτυο.

 

Οι εταιρείες υποσχέθηκαν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η σχετική συμφωνία να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Απρίλιο 2009. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη ληφθεί σχετικά μέτρα στην προσπάθεια των δικτύων να προστατευθούν από καταγγελίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και παράνομη δραστηριότητα. Τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία MySpace απαγόρευσε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε 90. 000 δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η Επίτροπος Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Ενημέρωσης Βίβιαν Ρέντιγκ αναφέρθηκε στη συμφωνία ως «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια να γίνουν τα κοινωνικά δίκτυα ασφαλέστερα για τα παιδιά.

Η Επιτροπή ξεκίνησε επίσης εκστρατεία κατά της παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο – δηλαδή της παρενόχλησης μέσω του Διαδικτύου ή του κινητού τηλεφώνου. Το πρόβλημα αυτό διογκώνεται συνεχώς και, συνήθως, έχει τη μορφή εχθρικών γραπτών μηνυμάτων ή φωτογραφιών και βίντεο που αναρτώνται στο Διαδίκτυο για να φέρουν σε δύσκολη θέση τους χρήστες.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, βιντεοκλίπ για ένα κορίτσι που έπεσε θύμα κακοποιών του κυβερνοχώρου προβάλλεται σε δημόσια και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια σε όλη την Ευρώπη.

Περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα της ΕΕ για ασφαλέστερο Διαδίκτυο English.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι