Навигационна пътека

По-безопасно сърфиране в Интернет за децата - 10/02/2009

ЕС бе посредник при споразумение за по-безопасен Интернет със 17 сайта за социални контакти.

Седемнадесет водещи уебсайта се споразумяха за въвеждането на защитни механизми, които да предпазват младите от несъзнателно рискуване на личния им живот и безопасност. Сред тях са Facebook, MySpace, YouTube, френският видео сайт Dailymotion и Habbo Hotel, известният виртуален свят за деца.

За изминалата година използването на онлайн социални мрежи е нараснало с 35 % в Европа. Около 42 млн. души са редовни потребители, като се очаква този брой да нарасне с повече от два пъти до 2012 г.

Сайтовете за социални контакти създават усещане у потребителите, че се намират в тесен приятелски кръг, а всъщност милиони хора могат да четат за тях. Тези дигитални складове за лична информация увеличават рисковете за потребителите от тормоз чрез изпращане на съобщения, както и възможността с тях да се свърже сексуален маниак.

Освен това те са златна мина за онлайн рекламодателите, тъй като потребителите публикуват информация за себе, на чиято основа могат да им бъдат предлагани стоки и услуги, които биха ги привлекли.

В споразумението, подписано по време на церемония по случай Деня на безопасния Интернет DeutschEnglishfrançais , 17-те компании се споразумяха за следното:

  • потребителите да могат да докладват за тормоз с едно единствено щракване на мишката
  • настройките по подразбиране за онлайн профили и списъци с контакти за потребители под 18 години да са конфигурирани на „лично“
  • личните профили на потребители под 18 години вече да не подлежат на търсене
  • настройките за поверителност да бъдат по-явни, за да са наясно потребителите, кой може да вижда информацията, която са публикували онлайн - само техните приятели или целият свят.

 

Компаниите обещаха значителен напредък за прилагане на споразумението до април 2009 г. В някой случаи вече са въведени различни политики, тъй като мрежите се стремят да се предпазят срещу жалби за нарушаване на неприкосновеността на личните данни и незаконна дейност. През последните две години MySpace е премахнал регистрации на 90 000 сексуални престъпници.

Вивиян Рединг, комисар по информационното общество и медиите, нарече споразумението „важна стъпка“ към повишаване на сигурността при използването на социални мрежи от децата.

Освен това Комисията постави начало и на кампания срещу кибертормоза - тормоз по Интернет или мобилен телефон. Нарастващ проблем, кибертормозът обикновено е под формата на заплашителни текстови съобщения или снимки и видео материали, публикувани в Интернет с цел да смутят потребителите.

Като част от кампанията по държавни и частни телевизионни канали в Европа се излъчва видеоклип за момиче, жертва на кибертормоз.

Повече за програмата на ЕС за по-безопасен Интернет English.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки