Kruimelpad

Doorbreken in het buitenland - Border Breakers awards zetten nieuwe sterren in de schijnwerper - 14/01/2009

Logo van de European Border Breakers Awards 2009 © EC

Europese muziekartiesten bekroond voor goed lopende debuutalbums.

Tien nieuwe sterren staan in de schijnwerpers bij de uitreiking van de European Border Breakers awards English van dit jaar. Die worden toegekend aan muzikanten met de succesvolste debuutalbums in de EU, hun eigen land niet meegerekend.

De winnaars van zijn Europese groepen die momenteel erg "in" zijn: Adele (VK), Alphabeat (Denemarken), AaRON (Frankrijk), Cinema Bizarre (Duitsland), The Dø (Frankrijk), Kraak & Smaak (Nederland), Ida Corr (Denemarken), Lykke Li (Zweden), The Script (Ierland) en The Ting Tings (VK).

De uitreiking gebeurt in Groningen bij de opening van het EuroSonic Noorderslag EnglishNederlands -muziekfestival, dat op tv wordt uitgezonden. De Britse tv-persoonlijkheid Jools Holland verzorgt de presentatie van het programma, waarin nieuwe en voormalige winnaars optreden.

Dit is de zesde keer dat de awards worden uitgereikt, mede om de Europese muziekindustrie, die ongeveer 600 000 mensen tewerkstelt, te steunen.

Een aantal eerdere winnaars zijn ondertussen gevestigde waarden geworden, zoals Carla Bruni, Tokio Hotel, Damien Rice, The Fratellis en Gabriel Rios Deutsch English français , een zanger uit België met Puertoricaanse roots. Die treedt op tijdens de uitreikingsceremonie, die op zaterdag 17 januari vanaf 20:15 (M.E.T.) door de Europese Radio-unie via tv en radio live wordt uitgezonden.

Een van de winnaars van vorig jaar was de Finse rockband Sunrise Avenue, met het album "On the way to wonderland". Volgens Mikko Saukkonen, promotiemanager van platenfirma Bonnier Amigo, heeft de award de groep, die momenteel aan een tweede album werkt, al flink wat aandacht bezorgd. "We zijn zeker dat het de band vooruit zal helpen".

Bekijk de show of luister mee via de Europese Radio-unie English .

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links