Навигационна пътека

Успели зад граница – новите звезди на европейската музика - 14/01/2009

Лого на европейските награди „Border Breakers“ за 2009 г. © EC

Европейски музиканти получават отличия за най-продавани дебютни албуми.

Десет нови звезди ще попаднат под прожекторите на тазгодишните европейски награди „Border Breakers English “. Те са отличие за музикантите, които успяват да достигнат широка публика, и се връчват на тези от тях, които са продали най-много дебютни албуми извън своята родна страна.

Победителите тази година са едни от най-популярните имена на европейската музикална сцена – Адел (Обединено кралство), Алфабийт (Дания), АаРОН (Франция), Синема Бизар (Германия), Дъ Дьо (Франция), Краак & Смаак (Нидерландия), Ида Кор (Дания), Ликке Ли (Швеция), Дъ Скрипт (Ирландия) и Дъ Тинг Тингс (Обединено кралство).

Наградите ще бъдат връчени на излъчвана по телевизията церемония в нидерландския град Гронинген в нощта на откриването на музикалния фестивал „EuroSonic Noorderslag EnglishNederlands . Домакин на събитието ще е британският телевизионен водещ Джулс Холанд, а минали и настоящи лауреати ще се погрижат за музикалното настроение.

Вече шеста година наградите отразяват международния успех на изпълнителите и подкрепят европейската музикална индустрия, в която работят около 600 000 души.

Сред миналите победители са вече утвърдени групи и певци като Карла Бруни, Токио Хотел, Деймиън Райс, Дъ Фрателис и Габриел Риос Deutsch English français , роден в Пуерто Рико, а живеещ в Белгия певец. Той ще пее на тазгодишната церемония, която ще бъде записана на живо и излъчена по мрежата от телевизионни канали и радиостанции „EBU“ на 17 януари, събота, от 21:15 българско време.

Един от миналогодишните победители бе финладската рок група Сънрайз Авеню, спечелила за албума си „On The Way to Wonderland“. Микко Саукконен, рекламен мениджър на групата, която в момента записва втори албум, каза, че отличието вече е привлякло внимание към нея. „Сигурни сме, че това ще помогне на групата в бъдеще.“

Гледайте или слушайте шоуто по каналите и станциите на „European Broadcasting Union“ English – Европейския съюз на радио- и телеразпространителите

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки