Navigacijska pot

Začetek kulturnih prireditev v Linzu in Vilni - 07/01/2009

Silvestrski koncert Raketne simfonije © Linz09

Praznični začetek kulturnih prireditev v prestolnicah kulture Linzu in Vilni.

31. decembra točno ob polnoči se je v avstrijskem Linzu na tisoče parov zavrtelo v ritmu dunajskega valčka. Nekaj minut zatem je zapelo na stotine zboristov na bregovih reke Donave in tako začelo svetovno premiero Raketne simfonije britanskega skladatelja Orlanda Gougha, ki je vlogo bobnov in trobent prepustil ognjemetu.

Glavni vzrok za slavje tokrat ni bil prihod novega leta 2009, ampak začetek leta, ko bo Linz evropska prestolnica kulture DeutschEnglishfrançais.

Linz English si naslov prestolnice kulture deli z litovskim glavnim mestom Vilno DeutschEnglishfrançaislietuvių kalbapolski, ki je za slavnostni uvod v leto kulturnih prireditev izbrala osupljivo svetlobno instalacijo nemškega umetnika Gerta Hofa.

Novoletno slavje je bilo le začetek. V obeh mestih se bo do konca leta zvrstilo na stotine koncertov, razstav in festivalov. V Vilni bodo poleg tega odprli nov muzej sodobne umetnosti, v Linzu pa nov center v sklopu prireditve Ars Electronica.

Prestižni naslov prestolnica kulture so prvič podelili leta 1985, doslej pa se je z njim ponašalo že 39 evropskih mest. Mestu prinese 1,5 milijona EUR iz skladov EU. Za mnoga je bila to priložnost za velike spremembe, zlasti v infrastrukturi. Tudi v Linzu in Vilni so prve priprave stekle že pred leti.

Vilna z več kot pol milijona prebivalcev je največje litovsko mesto. Ustanovljena v 14. stoletju je bila stoletja dolgo stičišče litovske, poljske, ruske in judovske kulture. Judovsko skupnost so zdesetkali med drugo svetovno vojno, pod sovjetsko vladavino pa povsem zanemarili kulturno dediščino mesta.

Linz ima približno dvesto tisoč prebivalcev. V industrijski kraj je zrasel v času nacizma, ko so malo mestece hoteli spremeniti v veliko kulturno središče.

Letošnja razstava „Firerjeva prestolnica kulture“ je kritični premislek teh načrtov in pogled na vpliv nacizma na slikarstvo, glasbo in književnost v deželi.

Linz in Vilna sta naslov prevzela od evropskih prestolnic kulture leta 2008 angleškega Liverpoola in norveškega Stavangerja.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave