Kruimelpad

Linz en Vilnius debuteren als Europese cultuurhoofdsteden - 07/01/2009

Luisteren naar de Vuurpijlsymfonie op het openluchtconcert in de nieuwjaarsnacht © Linz09

In beide steden is op 1 januari uitbundig gevierd dat zij een heel jaar lang culturele hoofdstad van Europa zijn.

Om middernacht op 31 december dansten duizenden koppels in de Oostenrijkse stad Linz het nieuwe jaar in op de muziek van een Weense wals. Een paar minuten later zetten honderden zangers op de oevers van de Donau de wereldpremière van de Vuurpijlsymfonie van de Britse componist Orlando Gough in. Daarin speelt vuurwerk de rol van pauken en trompetten.

Maar het begin van het nieuwe jaar was niet de hoofdreden voor dit muzikaal geweld. Dat had meer te maken met het feit dat Linz in 2009 culturele hoofdstad van Europa DeutschEnglishfrançais is.

Dit jaar deelt Linz English de eer met de hoofdstad van Litouwen, Vilnius DeutschEnglishfrançaislietuvių kalbapolski, waar het jaar werd ingeluid met een opmerkelijke lichtshow van de Duitse kunstenaar Gert Hof.

De uitbundige wijze waarop het nieuwe jaar hier van start ging is niet meer dan een voorproefje. In de loop van het jaar zullen er in beide steden honderden concerten, tentoonstellingen en festivals plaatsvinden. In Vilnius wordt bovendien een nieuw museum voor hedendaagse kunst geopend, terwijl Linz het schitterende Ars Electronica Center voor elektronische kunst inhuldigt.

Sinds 1985 zijn al 39 Europese steden uitgeroepen tot culturele hoofdstad, een onderscheiding die ook 1,5 miljoen euro EU-subsidie oplevert. Vele steden hebben dankzij deze aanwijzing een metamorfose ondergaan en vaak ook een betere infrastructuur gekregen. Zowel Linz als Vilnius zijn al jaren geleden met de voorbereidingen begonnen.

Met meer dan een half miljoen inwoners is Vilnius de grootste stad in Litouwen. De stad is opgericht aan het begin van de veertiende eeuw en speelde eeuwenlang een belangrijke rol als kruispunt van Litouwse, Poolse, Russische en Joodse cultuur. Maar de Joodse gemeenschap werd in de Tweede Wereldoorlog gedecimeerd en het cultureel erfgoed van de stad verschraalde onder het Sovjetbewind.

Linz, een stad met nu ongeveer 200 000 inwoners, groeide onder de nazi's uit van een onbeduidend stadje tot een industrieel centrum met uitgesproken culturele ambities.

Dit jaar worden die plannen van destijds op de tentoonstelling "Kulturhauptstadt des Führers" op kritische wijze uit de doeken gedaan. Daarmee wordt duidelijk gemaakt welke invloed de nazi's op de kunst, de muziek en de literatuur in de regio hebben gehad.

Linz en Vilnius nemen de fakkel over van het Engelse Liverpool en het Noorse Stavanger, die in 2008 culturele hoofdstad waren.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links