Navigációs útvonal

Linz és Vilnius: kulturális ünnepségek egy éven át - 07/01/2009

Az újévet ünneplő közönség a Rakétaszimfónia szabadtéri előadásán © Linz09

A két város ünnepi rendezvényekkel köszöntötte az új esztendőt, melynek során az Európa kulturális fővárosa címet viselik.

Több ezer pár perdült táncra Linz városában december 31-én az éjfélkor felhangzó bécsi keringő dallamára. Néhány perc múlva a Duna partján felsorakozott több száz énekes tolmácsolásában felcsendült Orlando Gough Rakétaszimfóniája. A brit zeneszerző művében, melynek ez volt a világbemutatója, ütőhangszerek és trombita helyett a tűzijáték hangjai biztosítják az instrumentális aláfestést.

Ám az ünnepség elsősorban nem 2009 érkezését üdvözölte, hanem azt, hogy az osztrák város az új esztendő beköszöntével Európa kulturális fővárosává DeutschEnglishfrançais vált.

Linz English és Vilnius DeutschEnglishfrançaislietuvių kalbapolski, Litvánia fővárosa együtt viseli ezt a címet egy éven keresztül. Ez utóbbi város az évet Gert Hof német művész látványos fényjátékával indította.

Az újévi rendkívüli ünnepség azonban még csak a kezdet. Az év folyamán a két város koncertek, kiállítások, fesztiválok százaival várja a közönséget. Vilnius ezenkívül új kortárs művészeti múzeum felavatására készül, Linz pedig az elektronikus művészeteket bemutató központját kívánja figyelemreméltó újdonságokkal bővíteni.

Linz és Vilnius előtt már 37 európai város kapta meg az Európa kulturális fővárosa címet – az 1985-ben létrehozott cím elnyerése ma 1,5 millió euró európai uniós támogatással jár. A kulturális fővárosként átélt év sok várost megváltoztatott, gyakran meghatározó infrastrukturális fejlesztéseket is hozott. Linz és Vilnius már évekkel ezelőtt nekilátott a felkészülésnek.

Vilnius több mint félmillió lakosával Litvánia legnagyobb városa. A 14. század elején alapított település évszázadokon keresztül a litván, a lengyel, az orosz és a zsidó kultúra találkozópontja volt. A zsidó közösséget azonban a második világháború megtizedelte, a város kulturális öröksége pedig a háborút követő szovjet elnyomást is megsínylette.

A mintegy 200 000 lakosú Linz kisvárosból ipari várossá növekedett a nácik uralma alatt, akik azt jelentős kulturális központtá akarták fejleszteni.

Az idei rendezvénysorozat keretében „A Führer kulturális fővárosa” címmel kiállítás nyílik az osztrák városban, amely e nagyratörő tervek kritikus elemzését tárja a nagyközönség elé, és betekintést nyújt abba, hogy milyen hatással volt a nemzetiszocialista párt a régió művészetére, zenéjére és irodalmára.

Linz és Vilnius a kulturális főváros szerepét 2008-ban betöltő Liverpool (Egyesült Királyság) és Stavenger (Norvégia) városától veszi át a stafétabotot.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek