Sti

To byer affyrer startskud til et helt års kulturfest - 07/01/2009

Festgængere lytter til Raketsymfonien ved udendørskoncert nytårsaften © Linz09

Linz og Vilnius fejrer debut som europæiske kulturbyer

Da midnatsklokkerne slog den 31. december, dansede tusindvis af par rundt i den østrigske by Linz til tonerne af en wienervals. Få minutter senere indledte hundredvis af sangere langs Donaufloden, "Raketsymfonien". Værket, der er komponeret af englænderen Orlando Gough, bruger fyrværkeri som trommer og trompeter.

Men fanfaren skyldtes ikke, at det var nytårsaften. Musikken bebudede, at Linz nu er europæisk kulturby DeutschEnglishfrançais.

I år deler Linz English æren med Litauens hovedstad, Vilnius DeutschEnglishfrançaislietuvių kalbapolski, som fejrede nytåret med et stort anlagt lysshow af den tyske kunstner Gert Hof.

Nytårsfestlighederne var kun begyndelsen. I år bliver de to byer vært for hundredvis af koncerter, udstillinger og festivaler. Vilnius åbner også et nyt museum for moderne kunst, og Linz afslører en iøjnefaldende udvidelse af centret for elektronisk kunst.

Linz og Vilnius er de to seneste af i alt 39 byer i Europa, der siden 1985 har fået titel af kulturby. Æren udløser nu 1,5 millioner euro fra EU. Flere byer er blevet forvandlet af oplevelsen, som ofte medfører forbedringer af infrastrukturen. Både Linz og Vilnius gik i gang med forberedelserne for flere år siden.

Vilnius har mere end en halv million indbyggere og er den største by i Litauen. Byen, der blev grundlagt i 1300-tallet, var i århundreder en korsvej for litauisk, polsk, russisk og jødisk kultur. Men det jødiske samfund blev kraftigt reduceret under anden verdenskrig, og byens kulturarv blev også undertrykt, dengang Sovjetunionen bestemte farten.

Linz, der har omkring 200 000 indbyggere, gik fra at være en mindre by til en vigtig industriby under nazisterne, som havde planer om at gøre den til et vigtigt kulturcentrum.

I år vil en udstilling med titlen "Førerens kulturby" udstille Hitlers planer, og de besøgende får indsigt i nazismens konsekvenser for kunst, musik og litteratur i regionen.

Linz og Vilnius tager over fra Liverpool i England og Stavanger i Norge, som var kulturbyer i 2008.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links