Навигационна пътека

Градове откриват целогодишен културен фестивал - 07/01/2009

Празнуващи новата година, които слушат „Ракетна симфония“ на открито © Linz09

Линц и Вилнюс празнуват дебюта си като европейски столици на културата

В полунощ на 31 декември хиляди двойки в австрийския град Линц започнаха да танцуват под звуците на виенски валс. Минути по-късно стотици певци, подредени по бреговете на Дунав, дадоха начало на световната премиера на „Ракетна симфония“ - дело на британския композитор Орландо Гоу, в която фойерверките се използват като барабани и тромпети.

Но настъпването на 2009 г. не бе основният мотив за фанфарите. Те бяха свързани с факта, че Линц стана европейска културна столица DeutschEnglishfrançais.

Тази година Линц English споделя тази титла с литовската столица Вилнюс DeutschEnglishfrançaislietuvių kalbapolski, която започна годината с ефектно светлинно шоу на германския художник Герт Хоф.

Това е само началото на проявите през новата година. Двата града обещават стотици концерти, изложби и фестивали. Във Вилнюс ще бъде открит нов музей на съвременното изкуство, а Линц ще покаже забележителната нова придобивка на своя център за електронни изкуства.

Линц и Вилнюс са поредните от общо 39 европейски градове, които са били европейски столици на културата от 1985 г. насам - отличие, което в момента струва 1,5 млн. евро средства на ЕС. Много от градовете се промениха в резултат на оказаната им чест, която често налага големи подобрения на инфраструктурата. Линц и Вилнюс започнаха приготовленията си още преди няколко години.

Вилнюс, чието население е над половин милион души, е най-големият град в Литва. Основан в началото на 14 век, Вилнюс от векове е кръстопът на литовската, полската, руската и еврейската култура. Еврейската общност обаче силно намалява по време на Втората световна война, а съветското управление също се отразява отрицателно на културното наследство на града.

Линц, в който живеят около 200 000 души, се превръща от малко градче в индустриален град при управлението на нацистите, които планирали да го превърнат в голям културен център.

Тази година изложба, озаглавена „Културната столица на фюрера“, показва тези планове и дава възможност за задълбочен поглед към влиянието на нацистите върху изкуството, музиката и литературата в региона.

Линц и Вилнюс поемат щафетата от миналогодишните културни столици – Ливърпул в Обединеното кралство и Ставангер в Норвегия.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки