Navigacijska pot

Priložnost za mlade prevajalce - 28/11/2008

Dijaka pri prevajanju

Sedemnajstletniki po vsej EU preskušajo svoje prevajalske sposobnosti.

„Prevajanje je jezik Evrope,“ je dejal italijanski pisatelj in intelektualec Umberto Eco.

V četrtek, 27. novembra, je 2 000 dijakov praznovalo ta jezik, tako da se je udeležilo tekmovanja Juvenes Translatores, ki ga je organizirala Evropska komisija za nadobudne prevajalce v srednjih šolah po vsej EU.

S tem izzivom so se spoprijele šole in dijaki od Guadeloupa v Karibih do Kittile na severnem polu. Dijaki so se zelo potrudili, da bi bili njihovi prevodi čim bolj zvesti izvirnemu besedilu in lahko berljivi v ciljnem jeziku.

Udeleženci so lahko za prevajanje izbrali katerokoli jezikovno dvojico, čeprav so jim svetovali, da je bolje prevajati v materni jezik ali jezik, ki ga najbolje obvladajo. Prevodna besedila so bila na isto temo, vendar niso bila enaka v vseh 23 jezikih. Prevajalci Komisije bodo ocenjevali pravilnost izražanja, berljivost prevedenega besedila in ustvarjalnost pri iskanju rešitev.

S tekmovanjem Juvenes Translatores („mladi prevajalci“ po latinsko) želimo krepiti rabo tujih jezikov v Evropi in zlasti prevajanje. Tekmovanje spodbuja zanimanje za učenje jezikov in za prevajanje. Nekatere šole so se odločile, da bodo organizirale lastna prevajalska tekmovanja. Več lanskoletnih zmagovalcev in tudi mnogi letošnji tekmovalci prihajajo iz dvojezičnih družin, kar je pomembno spoznanje.

Aprila bomo v Bruselj povabili 27 zmagovalcev – po enega iz vsake države članice EU – na podelitev nagrad. Srečali se bodo s komisarjem za večjezičnost Leonardom Orbanom in s prevajalci Komisije, da bi spoznali tudi njihovo delo. Za lanskoletne zmagovalce je bilo poleg priznanja pomembno predvsem srečanje z drugimi udeleženci tekmovanja in sporazumevanje v skupnem jeziku.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave