Навигационна пътека

Утрешните преводачи показват уменията си - 28/11/2008

Момиче и момче, които превеждат

17-годишни ученици от целия ЕС изпробват преводаческите си умения.

„Преводът е езикът на Европа“ според италианския писател и интелектуалец Умберто Еко.

На 27 ноември повече от 2000 ученици честваха езика на превода, като взеха участие в конкурса Juvenes Translatores – организиран от Европейската комисия за начинаещи преводачи в средните училища в ЕС.

В предизвикателството се включиха училища и ученици от Гваделупа в Карибско море до Китила на север от Полярния кръг. Учениците положиха много усилия, за да предадат посланието на оригиналния текст и да звучат добре на езика, на който превеждаха.

Участниците можеха да избират всякакви езикови двойки за преводите, въпреки че бе препоръчано да превеждат на майчиния или на по-силния си език за възможно най-добър резултат. Текстовете за превод бяха на една и съща тема, но не бяха идентични на 23-те езика. Преводачи на Комисията ще оценят преводите въз основа на способността на участниците да използват правилно думите, да се изразяват гладко писмено и да намират творчески решения на срещнатите проблеми.

Juvenes Translatores (от латински - „млади преводачи“) се стреми да насърчава използването на чужди езици в Европа и по-специално преводаческото изкуство. Той поражда интерес към изучаването на езици и превода и някои училища дори решиха да организират свои собствени конкурси. Подобно на някои от миналогодишните победители, много от участниците идват от двуезични семейства - ценно предимство, което заслужава признание.

27-те победители – по един от всяка страна членка на ЕС - ще бъдат поканени в Брюксел през април на церемония по награждаването с комисаря по многоезичие Леонард Орбан и ще се срещнат с преводачи на Комисията, за да научат повече за тяхната работа. Освен признанието, най-приятна за миналогодишните победители бе възможността да се запознаят и да разговарят на общ език.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки