Navigacijska pot

Zgodovina, kultura in umetnost v digitalni obliki - 20/11/2008

Logotip digitalne knjižnice © EC

Začetek digitalne knjižnice EU o kulturnih zakladih.

Z novo digitalno knjižnico EU boste iz domačega naslanjača lahko pregledovali obsežno zakladnico zgodovinskih listin, redkih in dragocenih rokopisov ter drugih izjemnih kulturnih del.

Europeana je visoko zastavljen projekt za predstavitev evropske zgodovine, književnosti, umetnosti in znanosti. Spletna stran s tremi milijoni kulturnih del (slik, besedil, zvočnih zapisov in videospotov) je začela delovati 20. novembra. Kmalu bodo objavili še milijone drugih.

Med njimi denimo najdemo Beethovnovo 9. simfonijo, Francosko deklaracijo o človekovih pravicah iz leta 1789, angleško Magno Carto, Dantejevo Božansko komedijo in Gutenbergovo biblijo.

Europeana spletnim uporabnikom omogoča iskanje po tisočih digitaliziranih delih iz evropskih muzejev, knjižnic, državnih arhivov in avdiovizualnih zbirk, tudi iz pariškega Louvra, amsterdamskega Rijksmuseuma in Britanskega muzeja v Londonu. Samo francoski Nacionalni avdiovizualni inštitut je prispeval 80 000 posnetkov, ki beležijo zgodovino 20. stoletja vse od zgodnjih filmskih posnetkov s francoskih bojišč iz leta 1914.

„Dobili smo več del, kot jih lahko sprejmemo,“ je dejal John Purday, ki dela na projektu. „Želeli smo dva milijona del, dobili smo jih tri.“ Za Mozarta na primer dobite 1000 zadetkov v zvezi z glasbo, pismi in uprizoritvami njegovih del.

Spletišče je na voljo v 23 jezikih in je brezplačno, del pa ne ščitijo več avtorske pravice, tako da si jih lahko vsakdo prenese na svoj računalnik za osebno uporabo.

„Predstavljajte si kakšne možnosti ponuja študentom, ljubiteljem umetnosti in akademikom za iskanje, kombiniranje in dostopanje do kulturnih zakladov vseh držav članic na spletu,“ je povedal José Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije, ki ta projekt sofinancira.

Zaenkrat je večina del iz Francije, Nizozemske in Velike Britanije. Druge države, zlasti Nemčija, Španija in Poljska, bodo dela prispevala v naslednjih mesecih.

Do leta 2010 bo knjižnica obsegala 10 milijonov del. To pa je šele začetek, saj so zaenkrat digitalizirali (spremenili v obliko, ki jo lahko vidimo na računalniškem zaslonu) samo 1 % zgodovinskih del, listin in kulturnih del iz vse Evrope.

EU želi povečati dostopnost kulturnih del na spletu, čemur namerava v naslednjih dveh letih nameniti 119 milijonov EUR.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave