Kruimelpad

Geschiedenis, cultuur en kunst gaan digitaal - 20/11/2008

Logo van de digitale bibliotheek © EC

EU opent digitale bibliotheek van cultuurschatten

De nieuwe digitale bibliotheek van de EU maakt van uw desktop een schatkamer vol historische documenten, zeldzame en waardevolle manuscripten en exclusieve kunstwerken.

Europeana is een ambitieus project voor de ontsluiting van de Europese geschiedenis, literatuur, kunst en wetenschap. Drie miljoen bestanden met afbeeldingen, teksten, geluidsfragmenten en video's van cultuuritems zijn op 20 november online gezet. Binnenkort komen daar nog miljoenen bij.

Er zitten werken bij zoals het manuscript van de 9e symfonie van Beethoven, de Franse Verklaring van de rechten van de mens uit 1789, de Engelse Magna Carta, Dante's "La Divina Commedia" en de Gutenberg-bijbel.

Dankzij Europeana kunnen internetgebruikers met één zoekopdracht duizenden gedigitaliseerde collecties van Europese musea, bibliotheken, rijksarchieven en audivisuele verzamelingen doorzoeken, zoals die van het Louvre in Parijs, het Rijksmuseum in Amsterdam en het British Museum in Londen. Alleen al het Franse Institut national de l'audiovisuel leverde 80 000 omroepopnames uit de 20e eeuw, waaronder vroeg beeldmateriaal van de Franse slagvelden uit 1914.

"We hebben een overdaad aan materiaal gekregen, veel meer dan we gehoopt hadden", zei John Purday, die bij dit project betrokken is. "We wilden twee miljoen items, we kregen er drie." Zoeken op Mozart levert 1 000 resultaten, waaronder partituren, brieven en uitvoeringen.

De website is beschikbaar in 23 talen, gratis toegankelijk en vrij van auteursrechten. Dat betekent dat iedereen het materiaal voor persoonlijk gebruik mag downloaden.

"Denk eens aan de mogelijkheden voor studenten, kunstliefhebbers en wetenschappers! Zij kunnen het cultureel erfgoed van alle lidstaten voortaan online raadplegen, combineren en doorzoeken", zei José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, die meebetaalt aan het het project.

Op dit moment zijn de meeste werken in de collectie nog afkomstig uit Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Maar in de komende maanden zullen andere landen, zoals Duitsland, Spanje en Polen, hun werken eraan toevoegen.

De collectie moet in 2010 zijn uitgegroeid tot 10 miljoen items. En dat is nog maar het begin: tot dusver is niet meer dan 1% van de historische werken, documenten en kunstvoorwerpen in Europa "gedigitaliseerd", dat wil zeggen geschikt gemaakt voor het computerscherm.

De EU is van plan in de komende twee jaar 119 miljoen euro te steken in het online zetten van het cultuurgoed.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links