Navigációs útvonal

Digitális kincstár a történelem és a kultúra szerelmeseinek - 20/11/2008

A digitális könyvtár logója © EC

November 20-án megnyílt az Európai Unió digitális könyvtára, az Europeana.

Az Európai Unió most megnyílt digitális könyvtára, az Europeana igazi kincseket kínál az érdeklődők számára: az internetezőket a történeti dokumentumok, ritka és értékes kéziratok és különleges műalkotások tárháza várja.

A nagyszabású projekt gazdáit az a cél vezérelte, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék és reflektorfénybe állítsák Európa történelmi, irodalmi, művészeti és tudományos örökségét. A könyvtár november 20-án nyílt meg. Állományát jelenleg hárommillió digitalizált tétel – kép, szöveg, hanganyag, videofelvétel stb. – alkotja, de a gyűjtemény hamarosan több millió művel gyarapodik majd.

A digitalizált alkotások között említhető Beethoven IX. szimfóniájának kézirata, az 1789-es francia forradalom egyik alapdokumentuma, az Emberi és polgári jogok nyilatkozata, az angol Magna Charta, Dante Isteni színjátéka és a Gutenberg-féle Biblia.

Az Európai Digitális Könyvtár portálját felkereső internetezők egyetlen kereséssel az európai múzeumok, könyvtárak, nemzeti és audiovizuális archívumok digitalizált gyűjteményeinek ezreiben kutathatnak az őket érdeklő művek után. A múzeumok között olyan óriások is említhetők, mint a párizsi Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, vagy a londoni British Museum. A közreműködő intézmények közül csak a franciaországi Nemzeti Audiovizuális Intézet mintegy 80 000 rádiós és televíziós közvetítés anyagát bocsátotta a könyvtár rendelkezésére, melyek között 1914-es franciaországi harctéri tudósítás filmfelvétele is szerepel.

„Partnereink zavarba ejtően gazdag anyagot bocsátottak a rendelkezésünkre, mely messze felülmúlta várakozásainkat” – nyilatkozta John Purday, a projekt egyik munkatársa. „Kétmillió darabból álló gyűjteményt akartunk létrehozni. Hárommilliót kaptunk.” Ha az Europeana látogatói Mozart iránt érdeklődnek, a névre rákeresve 1000 találatot tekinthetnek át, melyek között partitúrák, levelek és a zeneszerző műveinek előadását megörökítő felvételek egyaránt megtalálhatóak.

Az Európai Digitális Könyvtár portálja 23 nyelven áll az érdeklődők rendelkezésére. Az itt elérhető anyagok teljesen ingyenesen és a szerzői jogok sérelme nélkül letölthetők és felhasználhatók magáncélokra.

„Gondoljunk csak bele, milyen lehetőségek nyílnak meg a diákok, a művészetek iránt érdeklődő polgárok és tudósok előtt arra, hogy elektronikusan minden egyes tagállam kulturális kincseihez hozzáférjenek, […] s azok között keressenek” – jelentette ki José Manuel Barroso, a projektet társfinanszírozó Európai Bizottság elnöke.

Jelenleg a gyűjtemény legtöbb darabját Franciaország, Hollandia és az Egyesült Királyság bocsátotta a könyvtár rendelkezésére. A várakozások szerint a következő hónapok során a digitalizált művek köre több más ország – név szerint Németország, Spanyolország és Lengyelország – anyagaival bővül.

2010-ben az állomány előreláthatólag 10 millió tételt számlál majd. És ez még csak a kezdet: az eddigiek folyamán az Európa-szerte fellelhető történeti munkák, dokumentumok, kulturális termékek és műalkotások mindössze 1%-ának digitalizálására került sor. A folyamat az információk átalakítása révén lehetővé teszi, hogy a kérdéses tartalmat a számítógépek meg tudják jeleníteni.

Az Európai Unió azt tervezi, hogy a következő két év folyamán 119 millió eurót fordít majd arra a célra, hogy a kulturális alkotások a jövőben könnyebben hozzáférhetővé váljanak elektronikus úton.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek