Navigointipolku

Historiaa, kulttuuria ja taidetta digitaalisesti - 20/11/2008

Digitaalikirjaston tunnus © Euroopan komissio

EU avaa digitaalisen multimediakirjaston tänään yleisölle.

EU:n uusi digitaalikirjasto Europeana tuo historialliset asiakirjat, harvinaiset ja arvokkaat käsikirjoitukset ja monet muut kulttuurihistorialliset merkkiteokset kaikkien ulottuville.

Europeana on kunnianhimoinen hanke, jonka avulla tuodaan esille Euroopan historiaa, kirjallisuutta, taidetta ja tiedettä. Marraskuun 20. päivästä alkaen Europeanan kokoelmat käsittävät kolme miljoonaa nimikettä – kuvia, tekstiä, ääniä ja videoita – ja määrä kasvaa edelleen.

Kokoelmiin kuuluvat esimerkiksi Beethovenin 9. sinfonian partituuri, Ranskan ihmisoikeuksien julistus vuodelta 1789, Englannin Magna Carta, Danten Jumalainen näytelmä ja Gutenbergin Raamattu.

Europeanan avulla internetin käyttäjät voivat tehdä hakuja yhdellä kertaa tuhansista eurooppalaisten museoiden, kirjastojen, kansallisarkistojen ja audiovisuaalialan laitosten kokoelmista. Mukana ovat esimerkiksi Pariisin Louvre, Amsterdamin Rijksmuseum ja Lontoon British Museum. Pelkästään Ranskan audiovisuaalialan kansallisarkisto Institut National de l'Audiovisuel on antanut käyttöön 80 000 tallennetta 1900-luvulta, joista vanhimpia on vuonna 1914 Ranskan taistelukentillä kuvattu materiaali.

"Meillä on lähes runsaudenpula. Tavoitteemme oli kaksi miljoonaa nimikettä, mutta olemme saaneet kolme miljoonaa", sanoo Europeana-hanketta edustava John Purday.

Hakusanalla Mozart tulee 1 000 osumaa, joihin kuuluu niin Mozartin kirjeitä kuin hänen sävellystensä nuotteja ja esitystaltiointeja.

Sivusto on käytettävissä 23 kielellä. Se on maksuton ja vapaasti käytettävissä ilman tekijänoikeuksia, eli kuka tahansa voi ilmaiseksi ladata sivustolta aineistoa henkilökohtaiseen käyttöönsä.

"Mitä mahdollisuuksia Europeana tarjoaakaan opiskelijoille, taiteenystäville ja tutkijoille, jotka voivat hakea ja hyödyntää kaikkien EU-maiden kulttuuriaarteita", Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso totesi. Euroopan komissio on mukana rahoittamassa Europeana-hanketta.

Tähän asti suurin osa aineistosta on saatu Ranskasta, Hollannista ja Britanniasta. Saksan, Espanjan, Puolan ja muiden maiden odotetaan toimittavan omaa aineistoaan lähikuukausina.

Vuonna 2010 virtuaalikokoelmissa on määrä olla 10 miljoonaa nimikettä. Ja se on vasta alkua – vain prosentti Euroopan historiallisista teoksista, asiakirjoista ja kulttuuriaarteista on tähän mennessä digitoitu eli muutettu digitaalitekniikkaan perustuvaan muotoon, jota voi tarkastella tietokoneruudulla.

EU aikoo rahoittaa kulttuuriaineiston muuttamista internetin kautta välitettävään muotoon 119 miljoonalla eurolla seuraavien kahden vuoden aikana.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä