Διαδρομή πλοήγησης

Ιστορία, τέχνη και πολιτισμός σε ψηφιακή μορφή - 20/11/2008

Λογότυπος ψηφιακής βιβλιοθήκης © EC

Η ΕΕ εγκαινιάζει ψηφιακή βιβλιοθήκη με έργα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χάρη στη νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΕ μπορείτε να έχετε πρόσβαση από τον υπολογιστή σας σε μια πληθώρα ιστορικών ντοκουμέντων, σπάνιων και ανεκτίμητης αξίας χειρογράφων, καθώς και σπουδαίων έργων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Europeana είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που σκοπό έχει την προβολή της ευρωπαϊκής ιστορίας, λογοτεχνίας, τέχνης και επιστήμης. Τρία εκατομμύρια πολιτιστικά έργα – εικόνες, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό – καταχωρίστηκαν στο Διαδίκτυο στις 20 Νοεμβρίου, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα.

Ανάμεσα σ' αυτά μπορεί κανείς να βρει την παρτιτούρα της ενάτης συμφωνίας του Μπετόβεν, τη γαλλική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου του 1789, την αγγλική Μάγκνα Χάρτα, τη "Θεία Κωμωδία" του Δάντη και τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου.

Χάρη στο Europeana, οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να βρουν, με μία μόνο αναζήτηση, χιλιάδες ψηφιοποιημένες συλλογές ευρωπαϊκών μουσείων, βιβλιοθηκών και εθνικών αρχείων καθώς και οπτικοακουστικές συλλογές — μεταξύ άλλων, του Λούβρου στο Παρίσι, του Rijksmuseum στο Άμστερνταμ και του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο. Μόνο το Εθνικό Οπτικοακουστικό Ίδρυμα της Γαλλίας προσέφερε 80.000 ραδιοτηλεοπτικές εγγραφές του 20ού αιώνα, όπως κινηματογραφικά ντοκουμέντα από τις μάχες στη Γαλλία το 1914.

"Ο τεράστιος όγκος των προσφορών ξεπέρασε τους στόχους μας," δήλωσε ο John Purday που εργάζεται για το Europeana. "Θέλαμε 2 εκατομμύρια και πήραμε 3." Η έρευνα για τον Μότσαρτ δίνει 1.000 αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων παρτιτούρες, επιστολές και εκτελέσεις έργων του.

Ο δικτυακός τόπος είναι διαθέσιμος σε 23 γλώσσες δωρεάν και χωρίς επιβάρυνση για τα πνευματικά δικαιώματα, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να τηλεφορτώσει υλικό για προσωπική του χρήση.

"Φανταστείτε μόνο τις δυνατότητες που θα έχουν οι φοιτητές, οι φιλότεχνοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι να ψάξουν, να συνδυάσουν και να βρουν πολύτιμα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των χωρών μελών στο Διαδίκτυο," ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία συγχρηματοδοτεί το σχέδιο.

Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα αποκτήματα προέρχονται από τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τους προσεχείς μήνες αναμένονται προσφορές και από άλλες χώρες — τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Η βιβλιοθήκη αναμένεται να διαθέτει έως και 10 εκατομμύρια έργα μέχρι το 2010. Και είναι μόνο η αρχή. Μέχρι στιγμής, μόνο το 1% των ιστορικών έργων, ντοκουμέντων και έργων τέχνης της Ευρώπης έχουν “ψηφιοποιηθεί”, δηλαδή μετατραπεί σε μορφή που να μπορεί να εμφανιστεί σε οθόνη υπολογιστή.

Η ΕΕ προτίθεται να δαπανήσει 119 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση του κοινού στο υλικό αυτό μέσω Διαδικτύου.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι