Sti

Historie, kultur og kunst online - 20/11/2008

Det digitale biblioteks logo © De Europæiske Fællesskaber

EU åbner digitalt bibliotek med kulturskatte.

EU's nye digitale bibliotek giver dig let adgang til et skatkammer af samlinger af historiske dokumenter, sjældne manuskripter og værdifulde kulturgenstande.

Europeana er et ambitiøst projekt, som udstiller europæisk historie, litteratur, kunst og videnskab. Tre millioner kulturgenstande – billeder, tekster, lyd- og videoklip – blev tilgængelige online den 20. november, og snart følger flere millioner mere.

Du kan bl.a. se partituret til Beethovens 9. symfoni, den franske menneskerettighedserklæring fra 1789, Englands Magna Carta, Dantes "Den guddommelige komedie" og Gutenbergs bibel.

Med en enkelt søgning kan du søge i tusindvis af digitaliserede samlinger fra europæiske museer, biblioteker og statsarkiver samt audiovisuelle samlinger – bl.a. Louvre i Paris, Rijksmuseum i Amsterdam og British Museum i London. Alene Frankrigs Institut National de l'Audiovisuel har leveret 80 000 radio- og tv-programmer fra det 20. århundrede, heriblandt nogle af de allerførste filmoptagelser fra slagmarkerne i Frankrig i 1914.

"Vi fik tilbudt enorme mængder materiale, langt mere end vi havde forestillet os", sagde John Purday, som arbejder på projektet. "Vores mål var 2 millioner genstande. Vi fik 3 millioner." En søgning på Mozart giver 1 000 resultater, bl.a. partiturer, breve og opførelser af hans værker.

Europeana findes på 23 sprog. Det er gratis og uden ophavsretlig beskyttelse. Alle kan frit downloade materiale til eget brug.

"Tænk bare på, hvilke muligheder det giver studerende, kunstelskere og forskere, som nu får adgang til og kan kombinere og søge i alle EU-landenes kulturskatte online", sagde José Manuel Barroso, formand for EU-Kommissionen, som medfinansierer projektet.

Indtil videre er de fleste genstande fra Frankrig, Holland og Storbritannien. Andre lande som Portugal, Spanien og Tyskland ventes at indsende værker i de kommende måneder.

Målet er at have 10 millioner genstande i 2010. Og det er blot starten – kun 1 % af Europas historiske værker, dokumenter og kulturgenstande er blevet digitaliseret, dvs. konverteret til et format, som kan ses på en computerskærm.

EU har afsat 119 millioner euro for de næste to år til at gøre kulturmateriale tilgængeligt online.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links