Навигационна пътека

Историята, културата и изкуството стават цифрови - 20/11/2008

Лого на цифровата библиотека © EC

ЕС създава цифрова библиотека на съкровищата на културата.

Новата цифрова библиотека на ЕС дава възможност за достъп до истинска съкровищница от исторически документи, редки и ценни ръкописи и изящни културни артефакти.

Europeana е амбициозен проект да се покажат европейската история, литература, изкуства и наука. Три милиона предмета на културата - изображения, текстове, звукови и видео материали - станаха достъпни онлайн на 20 ноември, а скоро ще ги последват милиони други.

Сред тях са партитура на 9-та симфония на Бетовен, френската декларация за правата на човека от 1789 г., английската Магна харта, „Божествена комедия“ на Данте и библията на Гутенберг.

Europeana позволява на интернет потребителите да търсят едновременно в хиляди дигитализирани колекции на европейски музеи, библиотеки, национални архиви и аудиовизуални колекции, сред които Лувъра в Париж, Рийксмузеум в Амстердам и Британския музей в Лондон. Само френският национален аудиовизуален институт е предоставил 80 000 телевизионни записа от 20 век, включително и един, заснет на бойните полета във Франция през 1914 г.

„Предложено ни бе богатство, далеч надхвърлящо нашата цел“, заяви Джон Пърдей, който работи по проекта. „Искахме 2 милиона, а получихме 3 милиона“. Търсене за Моцерт дава 1000 резултата, включително партитури, писма и изпълнения на негови произведения.

Уебсайтът, който е достъпен на 23 езика, не изисква плащане на такси или авторски права, което означава, че всеки може да изтегли материали за лична употреба.

„Само си представете възможностите, които Europeana дава на учащите, любителите на изкуството или учените да имат достъп, да съчетават и търсят онлайн в културните съкровищници на всички страни членки“, каза Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, която съфинансира проекта.

Засега повечето творби са от Франция, Нидерландия и Обединеното кралство. Други страни - Германия, Испания и Полша - се очаква да предоставят творби през следващите месеци.

Очаква се до 2010 г. в библиотеката да има 10 млн. произведения. А това е само началото - едва 1 % от историческите произведения, документи и културни артефакти в Европа досега са „дигитализирани“ - преработени във форма, в която могат да бъдат показвани на компютърен екран.

ЕС планира да похарчи 119 млн. евро през следващите две години, за да подобри онлайн достъпа до предмети на културата.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки