Sökväg

Ungdomar lär sig segla - 31/10/2008

Ungdomar svabbar däck på ett segelfartyg© EC

Ungdomar från nio länder lär sig att segla och arbeta tillsammans tack vare EU:s ungdomsprogram.

De kom från nio olika länder i hela EU men hade åtminstone en sak gemensamt – alla kunde simma.

Det var ingen slump. De 52 ungdomarna hade mönstrat på ett fartyg i den portugisiska flottan för sex dagar. Ett unikt äventyr, inte för att testa deras sjömanskap, utan deras förmåga att samarbeta.

Projektet var ett av 33 tävlande projekt English under Europeiska ungdomsveckan (2–9 november). Projekten är ett led i EU:s program Aktiv ungdom English och har som mål att främja förståelse och tolerans för andra kulturer.

Och vad kan vara bättre än att låta människor från olika länder och med olika bakgrund arbeta tillsammans på ett skepp?

”Livet ombord är mycket speciellt. Man lever med en grupp på en begränsad yta där varje person har en viktig roll att spela för gruppens vardag”, säger Alexandre Jacinto från H2O, den portugisiska ungdomsorganisation som ordnat resan. Han talar av erfarenhet eftersom han har tjänstgjort i den portugisiska flottan.

Deltagarna kom från Portugal, Spanien, Italien, Ungern, Lettland, Estland, Bulgarien, Polen och Rumänien. Efter fem dagars utbildning på land seglade de ut från Lissabon den 18 september 2007. Som vilken besättning som helst fick de svabba däck, laga mat, knyta knopar och lära sig segla.

Projekten är bara ett exempel från Europeiska ungdomsveckan English, ett EU-initiativ för att främja samhällsandan bland unga människor. Runtom i Europa blir det dessutom debatter, föreläsningar, konserter, festivaler och utställningar den 2–9 november.

Årets ungdomsvecka uppmärksammar också att EU:s ungdomsprogram firar 20 år. Mer än 1,5 miljoner ungdomar har redan deltagit i program som t.ex. Europeiska volontärtjänsten English och fått lära sig nya saker och uppleva andra kulturer.

EU:s ungdomsprogram – vill du vara med? English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar