Navigacijska pot

Mirna plovba za mlade pomorščake - 31/10/2008

Mladi pomorščaki ribajo ladijski krov © EC

Mladi iz devetih držav so se v mladinskem programu EU učili skupne plovbe in dela.

Prišli so iz devetih različnih evropskih držav. Družilo jih je najmanj eno – vsi so znali plavati.

Kar seveda ni bilo naključje. 52 mladih se je namreč prijavilo, da bodo šest dni pluli na ladji portugalske mornarice. Nepozabna izkušnja, v kateri se niso dokazovali kot pomorščaki, temveč so preskusili svoje sposobnosti sodelovanja in sožitja.

Gre za enega od 33 projektov, ki se bodo potegovali za nagrado English v času evropskega tedna mladih (od 2. do 9. novembra). Vsi projekti so del programa EU „mladi v akciji“ English in so namenjeni širjenju spoštovanja in strpnosti med različnimi kulturami.

In mar ni ta cilj najlaže doseči tako, da združiš ljudi iz različnih držav in okolja in jih za nekaj dni postaviš na ladjo?

„Življenje na ladji je nekaj čisto posebnega. Živiš na omejenem prostoru in si del skupine, v kateri ima vsak svoje pomembno vsakodnevno opravilo,“ pojasnjuje Alexandre Jacinto iz portugalske mladinske organizacije H20, ki je organizirala potovanje. Ve, o čem govori, saj služi v portugalski mornarici.

Mladi pomorščaki so prišli s Portugalske, iz Španije, Italije, Madžarske, Latvije, Estonije, Bolgarije, Poljske in Romunije. Najprej so se pet dni pripravljali na kopnem, 18. septembra 2007 pa so se v Lizboni vkrcali na ladjo in odpluli. Kot vsi mornarji so tudi oni ribali krov in kuhali, naučiti so se morali mornarskih vozlov in jadranja.

Evropski teden mladih English je del politike EU, ki želi med mlade vnesti državljanskega duha. Potekal bo od 2. do 9. novembra, poleg projektov pa se bodo v mestih po Evropi zvrstili še razprave, predavanja, koncerti, festivali in razstave.

Teden bo obeležil tudi 20. obletnico mladinskih programov EU, kakršen je denimo evropska prostovoljna služba English. V njih je sodelovalo več kot 1,5 milijona mladih, se učilo novih znanj in pridobivalo medkulturne izkušnje.

Mladinski programi EU – želiš sodelovati? English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave