Cale de navigare

Misiune îndeplinită pentru tânărul echipaj - 31/10/2008

Tineri spălând puntea unui vas © CE

Tineri din nouă state membre învaţă cum să navigheze şi să lucreze împreună, datorită programului european pentru tineret.

Vin din nouă ţări diferite din Europa. Au cel puţin un lucru în comun: ştiu să înoate.

Iar aceasta nu este o coincidenţă. Cei 52 de tineri s-au înscris într-un program în care au petrecut şase zile la bordul unei nave portugheze - o aventură unică, în care nu le-a fost testat talentul de marinar, ci capacitatea de a lucra în echipă.

Acest proiect a fost unul din cele 33 de proiecte înscrise la competiţia English organizată în cadrul Săptămânii europene a tineretului (2-9 noiembrie). Ele fac parte din programul UE „Tineretul în acţiune” English şi au scopul de a promova aprecierea şi toleranţa faţă culturi diferite.

Şi ce modalitate mai bună de a atinge acest scop, decât reunirea tinerilor provenind din ţări şi medii diferite şi implicarea acestora în serviciul la bordul unei nave?

„Viaţa pe mare are anumite trăsături unice, printre care faptul că trăieşti într-un grup, într-un spaţiu restrâns, în care fiecare membru al echipajului joacă un rol important în viaţa de zi cu zi a acestuia”, povesteşte Alexandre Jacinto, membru al H2O - asociaţia de tineret care a organizat călătoria. Şi ştie despre ce vorbeşte, pentru că a făcut armata în marina portugheză.

Participanţii provin din Portugalia, Spania, Italia, Ungaria, Letonia, Estonia, Bulgaria, Polonia şi România. După cinci zile de formare şi antrenament pe uscat, aceştia au ridicat ancora din Lisabona, la data de 18 septembrie 2007. Şi, ca orice echipaj, au trebuit să spele puntea, să gătească, să facă noduri marinăreşti şi să înveţe cum să navigheze.

Aceste proiecte reprezintă doar unul din aspectele Săptămânii europene a tineretului English, o iniţiativă politică europeană menită să dezvolte spiritul civic în rândul tinerilor. În perioada 2-9 noiembrie, oraşele Europei vor găzdui dezbateri, conferinţe, concerte, festivaluri şi expoziţii.

Evenimentul din acest an marchează şi cea de-a 20a aniversare a programelor europene pentru tineret. Peste 1,5 milioane de tineri au participat deja la programe precum Serviciul european de voluntariat English, în cadrul căruia au asimilat noi competenţe şi au acumulat noi experienţe interculturale.

Programele europene pentru tineret - Vrei şi tu să participi? English.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile