Kruimelpad

Jongeren krijgen de wind in de zeilen - 31/10/2008

Jonge bemanningsleden schrobben het dek van een zeilschip © EC

Jongeren uit negen landen hebben leren zeilen en vooral samenwerken dankzij het EU-jongerenprogramma.

Ze kwamen uit negen verschillende Europese landen. Maar hadden tenminste één ding met elkaar gemeen: ze konden allemaal zwemmen.

Dat was geen toeval. De 52 jongeren hadden zich ingeschreven om zes dagen mee te draaien op een Portugees zeeschip, niet om hun zeemanschap op de proef te stellen, maar om te kijken of ze het met elkaar zouden uithouden.

Dit project is één van 33 projecten die meedoen aan een wedstrijd English tijdens de Europese Jeugdweek (2-9 november). De projecten zijn een onderdeel van het programma "Jeugd in actie" English en willen tolerantie en culturele diversiteit promoten.

En hoe kan dat beter dan door mensen van verschillende nationaliteiten en met verschillende achtergronden op een schip te laten samenwerken?

"Het leven aan boord van een schip is iets unieks: je leeft er met een groep in een besloten ruimte en iedereen speelt er een belangrijke rol in het dagelijks leven van de groep" zegt Alexandre Jacinto van H2O, de Portugese jongerenorganisatie die de reis heeft georganiseerd. Hij komt uit de Portugese zeemacht en spreekt dus uit ervaring.

De deelnemers kwamen uit Portugal, Spanje, Italië, Hongarije, Letland, Estland, Bulgarije, Polen en Roemenië. Na een vijfdaagse opleiding aan land, gooiden ze op 18 september 2007 in Lissabon de trossen los. Zoals gewone bemanningsleden schrobden ze het dek, bereidden ze maaltijden, maakten ze knopen en leerden ze zeilen.

Deze projecten zijn maar één element van de Europese Jeugdweek English, een EU-initiatief om de burgerzin bij jongeren aan te wakkeren. Van 2 tot 9 november worden er in steden en gemeenten uit heel Europa debatten, voordrachten, concerten, festivals en tentoonstellingen georganiseerd.

De week valt samen met de 20ste verjaardag van de EU-jeugdprogramma's. Al meer dan anderhalf miljoen jongeren hebben deelgenomen aan programma's zoals het Europees vrijwilligerswerk voor jongeren English en hebben daarbij nieuwe vaardigheden geleerd en interculturele ervaringen opgedaan.

EU-jongerenprogramma's - zin om mee te doen? English.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links