Navigációs útvonal

Ifjúsági hét a kultúrák közötti párbeszéd jegyében - 31/10/2008

Fiatalok súrolják egy tengerjáró hajó fedélzetét © EK

Az uniós ifjúsági program támogatásával kilenc ország fiataljai szerezhettek tapasztalatokat a hajózásról és a kultúrák békés egymás mellett éléséről.

A fiatalok kilenc különböző európai országból érkeztek, egy dolog azonban mindenképpen közös volt bennük: mindannyian tudtak úszni.

Az egybeesés nem véletlen: az 52 fiatal egy portugál tengerjárón vállalt hat napi szolgálatot. Nem azért tették ezt, hogy vízi jártassági ismereteiket teszteljék, hanem hogy e kivételes kezdeményezés révén alkalmuk nyíljon megfigyelni, hogyan tudnak együtt élni és együttműködni a hajó többi lakójával.

A projekt egyike volt annak a 33 kezdeményezésnek English , amely a november 2–9. között sorra kerülő európai ifjúsági héten a legjobb projekt címért száll majd versenybe. A Lendületben az ifjúság English uniós program keretében rendezett megmérettetés a kultúrák közti megértést és a kölcsönös megbecsülést hivatott támogatni.

Az interkulturális kapcsolatok elmélyítését mi is szolgálhatná jobban, mint egy tengerjáró hajó, melyen félszáz különböző állampolgárságú és hátterű ember dolgozik együtt.

„A hajóséletnek megvannak a maga sajátosságai: az emberek behatárolt térben élnek együtt, és mindenki fontos szerepet tölt be a csoport napi tevékenységében” – magyarázta a projektgazda ifjúsági egyesület, a portugál H2O munkatársa, Alexandre Jacinto, aki a portugál hadiflotta legénységének tagjaként maga is megtapasztalhatta a hajósélet közösségformáló hatását.

A résztvevők Bulgáriából, Észtországból, Lengyelországból, Lettországból, Magyarországról, Olaszországból, Portugáliából, Romániából és Spanyolországból érkeztek. Ötnapos szárazföldi kiképzés után, 2007. szeptember 18-án indultak útnak a lisszaboni kikötőből. Mint minden rendes tengerészre, rájuk is hárultak olyan napi teendők, mint a fedélzettakarítás, a főzés és a csomókötés. Ezenfelül a hajózás egyes fortélyait is el kellett sajátítaniuk.

A november 2–9. között sorra kerülő európai ifjúsági hét English , melynek célja, hogy az ifjúság körében elősegítse a civil szellem térnyerését, a projektversenyen kívül számos más érdekességet tartogat a résztvevők számára. Eszmecserék, előadások, koncertek, fesztiválok és kiállítások színesítik majd a rendezvény palettáját Európa-szerte.

Az ifjúsági hét keretében ünnepli az Unió az európai ifjúsági program létrehozásának 20. évfordulóját is. Eddig több mint 1,5 millió fiatal vett részt új ismeretek elsajátítását és interkulturális tapasztalatszerzést elősegítő programokban, például az Európai Önkéntes Szolgálat English keretében.

Az Európai Unió ifjúsági programja – vegyen részt Ön is! English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek