Διαδρομή πλοήγησης

Ούριος άνεμος για τους νέους - 31/10/2008

Νεαροί καθαρίζουν το κατάστρωμα σκάφους © EC

Νέοι από εννέα χώρες μαθαίνουν τη ναυτική τέχνη, αλλά και πώς να συνεργάζονται πάνω σε σκάφος χάρη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους νέους.

Ήλθαν από εννέα διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, έχοντας ένα τουλάχιστον κοινό γνώρισμα: ήξεραν όλοι να κολυμπούν.

Δεν επρόκειτο για σύμπτωση. Οι 52 νέοι δέχτηκαν να αναλάβουν εξαήμερη υπηρεσία πάνω σε σκάφος του πορτογαλικού ναυτικού, μια μοναδική εμπειρία για να δοκιμάσουν όχι βέβαια τις ναυτικές τους ικανότητες, αλλά την ικανότητά τους να συνυπάρχουν με άλλους.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα από τα 33 σχέδια που προτάθηκαν στο πλαίσιο διαγωνισμού English κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας (2-9 Noεμβρίου). Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Νεολαία σε δράση" English και αποσκοπούν στην προώθηση του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας ανάμεσα στις διάφορες κουλτούρες.

Και υπάρχει καλύτερος τρόπος γι' αυτό από το να δουλέψουν μαζί άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων και κουλτούρας πάνω σε ένα σκάφος;

“Η ζωή πάνω στο σκάφος παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γιατί λειτουργείς ως ομάδα μέσα σε ένα περιορισμένο χώρο όπου ο καθένας καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή της ομάδας,” δηλώνει χαρακτηριστικά ο Alexandre Jacinto από τον πορτογαλικό όμιλο H2O που διοργάνωσε το ταξίδι. Ο ίδιος μιλά με βάση την προσωπική του εμπειρία, αφού υπηρέτησε στο πορτογαλικό ναυτικό.

Οι νέοι που συμμετείχαν προέρχονταν από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Μετά από πενταήμερη εκπαίδευση στην ξηρά, ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Λισαβόνα στις 18 Σεπτεμβρίου 2007. Όπως κάνει κάθε πλήρωμα, έπρεπε να καθαρίζουν το κατάστρωμα, να ετοιμάζουν γεύματα, να δένουν κόμπους και να μαθαίνουν τη ναυτική τέχνη.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας English, η οποία στοχεύει στη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης στους νέους, δεν περιλαμβάνει μόνο τις εκδηλώσεις αυτές. Μεγάλες και μικρές πόλεις σε όλη την Ευρώπη φιλοξενούν συζητήσεις, διαλέξεις, συναυλίες, φεστιβάλ και εκθέσεις από τις 2 έως τις 9 Νοεμβρίου.

Η εβδομάδα αυτή συμπίπτει επίσης με την 20ή επέτειο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη νεολαία. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο νέοι έχουν ήδη συμμετάσχει σε προγράμματα, όπως η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία English, για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και την απόκτηση διαπολιτισμικής εμπειρίας.

Ευρωπαϊκά προγράμματα για τους νέους: θέλεις να συμμετάσχεις και συ; English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι